Vijesti 11.08.2020.

NESTAŠICA ZALIHA: Pandemija povećala potrebe za besplatnim obrocima

ČITANJE: 1 minuta

Javne kuhinje širom BiH bilježe povećane potrebe za besplatnim obrocima uslijed situacije izazvane virusom korona, koja je mnoge ostavila bez posla.

Priznaju dobrotvori da su potrebe veće od njihovih mogućnosti te da im nedostaje i prehrambenih namirnica i novčanih sredstava, pišu Nezavisne.

Željkica Ilić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, kaže da po ugovoru s gradom Centar za socijalni rad određuje korisnike javne kuhinje.

“Međutim, broj ljudi koji dođu ili zovu te pitaju kako mogu da se uključe u javnu kuhinju je povećan, ali ne mogu iznijeti procjenu o kolikom povećanju se radi. Mi po ugovoru pripremamo 440 obroka svaki dan, s tim što, naravno, ako neko naiđe pa je gladan – uvijek ga nahranimo”, kaže Ilićeva.

Prema njenim riječima, ovih 440 obroka u cijelosti finansira grad.

“Istina je da oni ta sredstva nisu povećavali u zadnjih četiri-pet godina, a cijene rastu svakodnevno. Mi se uklapamo i još se borimo, mada sve teže. Nešto nađemo putem donacija, a nešto putem humanitarnog broja”, naglašava Ilićeva.

Iz banjalučkog “Mozaika prijateljstva” rekli su medijima da je zbog velikih gužvi posljednjih dana u javnoj kuhinji “Obrok ljubavi” došlo do nestašice zaliha, a najviše im nedostaje mrkve, kupusa i luka.

“Svaki dan nam se obraća sve veći broj ljudi”, naveli su iz “Mozaika prijateljstva”.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: javna kuhinja