Nešto je trulo u koaliciji: Socijalisti bijesni, tvrde da su izdani zbog izbora direktora banjalučkih vrtića

vrtici

Zamjenik predsjednika banjalučkog odbora Socijalističke partije Danko Ilić izrazio je danas nezadovoljstvo zbog odbijanja koalicionih partnera da podrže izbor njihovog kandidata Bosiljke Bošnjak za direktora Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje.

Nakon što je gradska skupština odbila prijedlog da je u jednu od najatraktivnijih gradskih fotelja koja upravlja sa godišnjim budžetom od devet miliona maraka zasjedne kadar SP-a, Ilić u izjavi za Banjaluka.net tvrdi da će se sa ovim slučajem i unutar partije morati pozabaviti “detaljnije i da je krajnje vrijeme da popričaju sa koalicionim partnerima.”

Ilić: Može i nama ne odgovarati neko njihov

– Danas – sutra može se desiti da nama ne odgovara neki njihov kandidat… Zato se o takvim stvarima razgovara prije sjednice Skupštine grada. Problem je u tome što jučerašnja skupština nije bila pripremljena. Ako je, naime, očigledno da nešto ne može da prođe, onda je bespredmetno takav prijedlog stavljati na dnevni red skupštine. Za ovu situaciju krivi su svi u vladajućoj koaliciji- ističe Ilić.

Slično misli i Bosiljka Bošnjak, kandidat SP-a, koja je, na osnovu prijedloga skupštinske komisije za izbor i imenovanja, trebala zasjesti u direktorsku fotelju umjesto Nataše Radulović iz SNSD-a koja je na ovoj funkciji već osam godina.

– Koalicioni partneri su izdali Socijalističku partiju i da SP mora što prije da porazgovara sa njima. Juče se vidjelo da je DNS izdao svoje koalicione partnere na nivou grada i tu se nema šta više pričati. Koalicija ne funkcioniše između sebe, to je savršeno jasno kao dan – kazala je Bošnjak za Banjaluka.net.

Interesantno je, međutim, da su izbor Bošnjakove, koa je bila prijedlog vladajuće koalicije, podržali svi odbornici iz opozicionih partija, dok je dio kluba SNSD-a, cijeli DNS i sva četiri odbornika iz kluba SP-a bili uzdržani.

Odbornica SP-a Mira Galić danas nije željela da otkriva zašto nije podržala kandidata sopstvene partije.

– Ne želim da odgovorim na to pitanje – kazala je ona.

Šef odborničkog kluba DNS-a Boran Bosančić kaže da su bili uzdržani jer nije postajao jasan stav koalicije u vezi predloženog kandidata.

– DNS je prilikom glasanja bio uzdržan, jer nije postojao jasan stav o svemu tome. Nas niko nije pozvao niti razgovarao sa nama da bi se dogovorili oko kandidata. Što se tiče optužbi na naš račun, poznato je da nijedan odbornik Socijalističke partije nije glasao za svog kandidata, iz čega proizilazi da su odbornici vlastite stranke izdali ovog kandidata, a ne koalicioni partneri – smatra Bosančić.

Josipović: Ostavili su Radulovićku, jer je naša

S druge strane, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Zdravko Josipović (SNSD), tvrdi za Banjaluka.net da ne zna zbog čega odbornici nisu podržali prijedlog gradonačelnika Gavranovića da za direktora bude izabran kadar SP-a.

– Ne bih htio da komentarišem zašto su neki odbornici glasali za, drugi protiv ili zašto su bili uzdržani. Naprosto, svako ima pravo da glasa onako kako on misli da treba. Činjenica je da smo smo u koaliciji sa socijalistima, ali, isto tako, pretpostavljam da je razlog to što je jedan od kandidata na konkursu bila Nataša Radulović iz SNSD-a – tvrdi Josipović.

Prema odluci Skupštine grada, gradske vlasti dužne su da ponovo raspišu javni konkurs za izbor direktora Centra, koji raspolaže sa godišnjim budžetom od devet miliona i 300 zaposlenih radnika.

Do izbora novog čelnika centra, Nataša Radulović iz SNSD-a ostaje u direktorskoj fotelji.

Ova funkcija je, na osnovu koalicionog dogovora, još poslije lokalnih izbora 2012. godine trebala pripasti SP-u, ali oni nikada nisu uspjeli da postave svog kandidata.

(Banjaluka.net)

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,