Politika 26.03.2021.

NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA U PREDSTAVNIČKOM DOMU: PDP i SDS ne zanima smjena ministra Lučića

ČITANJE: 2 minute

Uprkos tome što SDS i PDP od formiranja aktuelnog saziva Savjeta ministara kritikuju njegov rad, zbog čega bi bilo prirodno da podrže smjenu bilo kojeg ministra, poslanici ovih stranaka našli su se u nebranom grožđu kada je riječ o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, piše “Glas Srpske”.

S obzirom na činjenicu da je Lučić funkcioner DNS-a koji je izašao iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, a njegov lider i poslanik u Predstavničkom domu Nenad Nešić odnedavno postao član zajedničkog poslaničkog kluba sa SDS-om i PDP-om, poslanici ove dvije opozicione stranke došli su u nezahvalnu situaciju, jer je neprirodno da kao opozicionari budu protiv njegove smjene, a istovremeno ne mogu da glasaju ni za smjenu zato što je riječ o funkcioneru partnerske stranke.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Dragan Mektić kaže za “Glas Srpske” da nije glasao za izbor Miloša Lučića za ministra, pa neće glasati ni za njegovu smjenu.

Kada je riječ o imenovanju novog ministra ukoliko bude izglasana Lučićeva smjena, Mektić kaže da je i to stvar dogovora SDS i SNSD-a.

Portparol PDP-a Anja Petrović kaže da ova stranka ne želi da učestvuje u koalicionim politikantskim igricama podjele političkog plijena, te se nada da SNSD neće dozvoliti da ministarstvom mjesecima ponovo upravlja kadar SDA, kao što je to prvobitno bio slučaj pri formiranju aktuelnog saziva Savjeta ministara.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija obrazložio je da je dogovorom političkih partija funkcija ministra za ljudska prava i izbjeglice pripala Republici Srpskoj.

“Prema koalicionom sporazumu političkih partija iz RS, ta funkcija je pripala DNS-u i za ministra je imenovan Miloš Lučić. S obzirom na to da je DNS donio odluku o napuštanju koalicije i daljem opozicionom djelovanju, te da Savjet ministara nema podršku DNS-a u Parlamentu BiH, donesena je odluka o smjeni ministra Lučića”, naveo je Tegeltija u obrazloženju.

Smjena ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića na dnevnom je redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazane za 30. marta.

(N.S)

Oznake: Miloš Lučić