Vijesti 19.10.2022.

NESVAKIDAŠNJE: Dijete progutalo majčin prsten, ljekari ipak ustanovili da situacija nije kritična

ČITANJE: 1 minuta

U Zagrebu se danas dogodila nesvakidašnja situacija kada je na hitno pedijatrijsko odjeljenje u KBC-u Sestre milosrdnice stiglo dijete koje je progutalo mamin vjenčani prsten.

Na svu sreću, ljekari su ustanovili da nije u opasnosti pa su ga nakon pregleda pustili kući kako bi stolicom izbacilo progutani prsten iz tijela, piše “Večernji list”.

Roditelji bi uvijek trebali biti oprezni jer je poznato da djeca sve stavljaju u usta. Zato i postoji preporuka da se svi sitni predmeti sklone iz dohvata djece.

U načelu, kad dođe do toga da dijete nešto proguta, napravi se rendgenski snimak pa se, ako se predmet nije zaglavio, preporučuje da dijete jede puno kašice kako bi progutano izašlo van.

“Predmeti veličine do par centimetara vrlo vjerovatno mogu proći kroz dječja crijeva pa se najčešće čeka da prođe. Prsten je gladak pa će najvjerovatnije proći. U slučaju oštrog predmeta koji može nanijeti povredu, gastroskopski se izvlači van, a dijete se pritom uspava”, opisao je jedan ljekar hitne službe za “Večernji list”.

Znatno opasniji slučaj je kad dijete neki mali predmet udahne jer tada može doći do gušenja i drugih komplikacija i potrebno je zahvatom izvaditi ga što prije, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: nesreća