Magazin 14.10.2015.

Nesvakidašnji slučaj u Beogradu: Ocarinili mu gaće za 400 KM

ČITANJE: 2 minute
aleksandar djakovic
Aleksandar Đaković (23) za svoj paket polovnih ličnih stvari koji mu je stigao iz Amerike moraće da plati nevjerovatnih 23.000 dinara što je nešto malo manje od 400 KM.

Ovaj student elektrotehnike iz Novog Sada vratio se hitno sa putovanja iz Amerike zbog smrtnog slučaja, a njegove lične stvari prijatelji su mu naknadno poslali u dva paketa.

Jedan je platio trista dinara, a drugi su mu ocarnili te će za to morati da izdvoji čak 23.000 dinara. Đaković kaže da je najvrednije što ima u tom paketu devet polovnih gaća koje po komadu kao nove koštaju 900 dinara. Tu su još i jedna stara jakna, torbica, kaiš, čarape, adapter i kupaće gaće.

– Oni su procijenili da stvari vrijede 100.000 dinara. Žalio sam se ravno 45 dana, konstantno ih zvao i dolazio u carinu, da bi mi javili kako se žalba odbija – izjavio je Đaković koji zbog hitnog leta nije stigao da ode do drugog stana po stvari, a poštarinu je već kaže platio 30.000 dinara.

Razlog zbog kojeg su mu odbili žalbu je dodaje još urnebesniji, u odgovoru se navodi da to nije njegov lični prtljag jer ju je poslao drugi čovek, odnosno nije robu poslao sam sebi.

– Ljudi u carini su mi se već smejali koliko sam dolazio tamo. Sa kim god sam pričao od radnika na carini rekli su mi da bi se i oni žalili na mom mjestu, ali do šefa carine nisam uspio da dođem, bio je stalno na godišnjem. Oni su država u državi. U kancelarijama jedna radnica leži na stolu a druga je masira, užas – nastavlja šokirani Đaković koji trenutno pohađa četvrtu godinu na Fakultetu tehničkih nauka. Kaže da svoje stvari nije vidio 50 dana i da će na kraju otići i platiti traženu cifru, jer nema više snage da se bori.

Iz Ministarstva finasija Uprave carina saopštavaju da ukoliko je putnik svoj lični prtljag dao na prevoz drugim prevoznim sredstvom, na zahtjev carinskog organa mora da podnese odgovarajući dokaz da se radi o njegovom prtljagu.

– U konkretnom slučaju carinski organ je utvrdio da Aleksandar Đaković nije lično dao predmetnu pošiljku na prevoz, a pritom nije ni prezentovao dokaz da je boravio u inostranstvu. Osim toga, dio robe u paketu je nov i nisu u pitanju muški, nego ženski odevni predmeti kao kimono i kupaći kostimi – kažu iz Službe za odnose sa javnošću Uprave carina.

Oni dodaju da Đaković može da se žali i Komisiji za žalbe Uprave carina u Beogradu.

(Blic)