Svijet 17.06.2024.

Netanjahu raspustio ratnu vladu

ČITANJE: 1 minuta

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu raspustio je ratnu vladu, koja je formirana nakon Hamasovog napada bez presedana na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Kako piše Tajms of Izrael, Netanjahu je kasno sinoć rekao Ratnom kabinetu, maloj grupi visokih zvaničnika iz niza stranaka koja je osnovana 11. oktobra da upravlja operacijama protiv Hamasa i Hezbolaha, da su oni zvanično raspušteni, prenosi Indeks.

Predsjednik umjerene Partije nacionalnog jedinstva Beni Ganc, jedan od tri člana vlade, napustio je ratni kabinet prošle nedjelje. Raspuštanje je bilo očekivano nakon što je krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben Gvir zatražio da bude uključen u rad ratnog kabineta.

Očekuje se da će Netanjahu donositi kritične odluke o ratu tokom ad hok sastanaka sa manjim brojem zvaničnika bez Ben Gvira i tražiće odobrenje za odluke šireg bezbjednosnog kabineta, navodi Tajms of Izrael.

Istovremeno, Izrael je potresen velikim antivladinim protestima. Prema pisanju lokalnih medija, demonstranti su drugi dan zaredom svojim automobilima blokirali niz ključnih auto-puteva i puteva. Traže izbore, ali i postizanje dogovora o oslobađanju talaca koje je Hamas zauzeo tokom napada 7. oktobra.

Za večeras je najavljen veliki protest koji bi trebalo da se održi u 19 časova ispred izraelskog parlamenta, Kneseta, a potom će demonstranti krenuti ka rezidenciji premijera Netanjahua.

Organizatori protesta saopštili su juče da im je cilj da na ulice izvedu milion ljudi. Oni zahtijevaju da Izrael održi izbore prije 7. oktobra godišnjice napada na Hamas.