Svijet 17.12.2022.

Netanjahu želi uspostaviti pune diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom  

ČITANJE: 1 minuta

Mandatar za sastav izraelske vlade Benjamin Netanjahu rekao je u četvrtak da će nastojati uspostaviti pune diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom čim stupi na dužnost.

“Mislim da možemo okončati arapsko-izraelski sukob i postići mir s Palestincima, samo moramo biti kreativni u vezi s tim”, rekao je Netanjahu u intervjuu za TV Al Arabiya u saudijskom vlasništvu.

Takođe je opisao takav potez kao “kvantni skok za sveukupni mir između Izraela i arapskog svijeta”, rekavši da će to promijeniti regiju “na načine koji su nezamislivi”, prenosi Klix.ba

Saudijske vlasti nisu odmah komentarisale Netanjahuove izjave.

Saudijska Arabija nema diplomatske odnose s Izraelom i dugo se protivila normalizaciji s Tel Avivom dok se ne okonča desetljećima duga izraelska okupacija palestinskih teritorija. No, Izrael već dugo ima kontakte iza zavjese sa Saudijskom Arabijom na temelju njihovog zajedničkog neprijateljstva prema Iranu.

Međutim, Arabija je dopustila da se njihov vazdušni prostor koristi za avio saobraćaj između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, obje zemlje koje su uspostavile veze s Izraelom u septembru 2020. godine

Netanjahu je ostavrio pobjedu na izborima u Izraelu, no još uvijek nije uspio formirati vladu. Rok za formiranje izraelske vlade ističe 21. decembra.

(Z.M)