Vijesti 13.07.2016.

Neum dovoljno dubok za plitak džep Banjalučana

ČITANJE: 2 minute

Zbog krize koja već nekoliko godina pritišće kućne budžete, građani Banjaluke sve češće biraju Neum kao destinaciju za odmor.

Frizerka Tijana M. kaže da je za srednju klasu, kojoj i sama pripada, jedino prihvatljivo ljetovanje u Nemu. Apartman u blizini mora se može iznajmiti za 60 KM, a cijene hrane su približno jednake onima u Banjaluci.

– Mogu se izbjeći i troškovi izdavanja pasoša, ako se odabere put kroz BiH, što je za četveročlanu porodicu ušteda od oko 200 KM. Nekoliko zadnjih godina odmaramo se u Neumu, jer sa platom frizerke jedino to mogu da priuštim svojoj porodici. Odmor ne bude luksuzan, ali se lijepo provedemo – kaže Tijana i dodaje da im treba najviše 800 KM za pet dana ljetovanja.

Monika Vuković kaže da u Crnoj Gori ljetuje već pet godina i da je ove godine smještaj skuplji nego ikada. Apartmani za 40-ak evra mogu se naći samo dalje od plaže i u manjim mjestima, gdje za mlade ljude i nema nekih posebnih sadržaja.

– Nekada smo drugarice i ja krevet plaćale šest ili sedam evra, sada ga nema ispod deset evra, a nisam primjetila da je smještaj nešto bolji – rekla je Monika.

I u turističkim agencijama stara slika – turisti se najčešće raspituju o plaćanju ljetovanja na rate. Kažu da je ove godine smještaj u Crnoj Gori i Hrvatskoj nešto skuplji, a na popularnim desetinacijama su prilične gužve i teško je naći slobodno mjesto.

– Od najpovoljnijih aranžmana imamo deset polupansiona u renoviranom hotelu u Herceg Novom za 600 KM, te sedam polupansiona u Baškoj Vodi za 364 KM, i to je rasprodato skoro do polovine avgusta – rekla je Dragana Račić iz jedne od banjalučkih agencija.

Imućniji Banjalučani koji su imali tu privilegiju da uštede novac za ljetovanje ili da se zaduže kako bi ga sebi priuštili – aranžmane rezervišu već od marta. Posredstvom sajta „Ludi popust“ u predsezoni je prodato dvadesetak desetodnevnih boravaka u Tasosu i Olimpik biču u Grčkoj za svega 150 KM. Kažu da je to bila najjeftinija ponuda koju su ikada imali.

Sada 10 dana u Grčkoj za jednu osobu košta oko 450 KM, bez troškova puta.

Stisli se i bogati

Gordana Blagojević iz jedne od turističkih agencija kaže da se Banjalučani s vremena na vrijeme interesuju i za egzotične destinacije kao što su Zanzibar, Dubaji, Tajland, Bali, ali da rijetko putuju, i to samo veoma imućni.

Najjeftiniji aranžman u Dubajiu košta 600 evra po osobi, a za ostale destinacije potrebno je izdvojiti najmanje 1.500 evra.

(Euroblic)