Vijesti 23.04.2016.

Neum ove godine očekuje milion gostiju

ČITANJE: 5 minuta
neum
U Neumu, jedinom bh. gradu na obali Jadranskog mora, nakon veoma uspješne prošlogodišnje turističke sezone, počele su pripreme i za ovu. Mirni gradić na jugu zemlje polako se priprema za dolazak velikog broja turista iz svih dijelova BiH i svijeta.

Iz godine u godinu u Neum dolaze gosti iz Austrije, Njemačke, Francuske, Japana, Koreje i drugih zemalja, ali polovinu posjetilaca u jeku turističke sezone čine gosti iz BiH. Broj gostiju je u porastu iz godine u godinu, a iz Opštine Neum nadaju se da će ovaj trend biti nastavljen i narednih godina.

Za sada je mirno u ovom bh. gradiću koji u ljetnoj sezoni posjeti i do milion gostiju. Neki hoteli su već sada, u aprilu, puni gostiju koji su tu zbog poslovnih obaveza. Još uvijek nema onih koji bi se odvažili i otvorili sezonu kupanja u hladnom Jadranu. Većina objekata uz obalu je zatvorena.

Načelnik Neuma Živko Matuško podsjetio je da je prošlogodišnja turistička sezona ocijenjena kao jedna od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina.

“Mi s optimizmom očekujemo novu sezonu i nadamo se još boljim rezultatima. Iz godine u godinu bilježimo porast gostiju i turista, a hotelski kapaciteti najviše su popunjeni stranim gostima. U apartmanima i sobama u privatnim smještajima takođe su popunjeni stranim, ali i domaćim gostima. S obzirom na uspješnu prošlogodišnju turističku sezonu, mi očekujemo da će turistička sezona 2016. biti još uspješnija. Prema tome imamo plan i program priprema za ovu sezonu za koju se nadamo da je već počela”, istakao je Matuško.

Najčešći gosti iz Austrije i Njemačke

Prethodnih godina nastojali su produžiti pred i postsezonu i, kako je kazao, uspjeli su u tome jer su već sada, u aprilu, dosta popunjeni smještajni kapaciteti u ovom primorskom bh. gradu.

“Pola je stranih, pola domaćih gostiju. Dolaze nam gosti iz inostranstva – Austrijanci, Nijemci, Francuzi, Japanci, Korejci ali i domaći. Međutim, podrazumijeva se da je maltene pa pola gostiju iz BiH. Ponuda je proširena, pogotovo u smještaju”, ispričao je Matuško.

Pripreme za predstojeću turističku sezonu su u toku i svako ima svoje zadaće koje treba uraditi.

“Osim opštinskih djelatnika puno pomažu i turistički djelatnici kako bi ta sezona bila što bolja. Nadamo se da će to ove godine tako i biti. Kada su pripreme u pitanju, najvažnije je uređenje grada, čišćenje mora i obale, nasipanje plaža, radovi na sanaciji vodosnadbijevanja, kao i kanalizacionog sistema”, pojasnio je Matuško.

Opština Neum u posljednje vrijeme bilježi brojne rezultate u mnogim projektima, a sudjeluje i u brojnim projektima kao što je prekogranična saradnja sa Zadrom, Mostarom… Većina će reći da Neum služi kao neka vrsta tranzita prema Dubrovniku i drugim hrvatskim gradovima. Međutim, Matuško smatra da je “Neum dokazao da to nije tako”.

“Vidimo kako je bila uspješna 2015. sezona. Neum je bio jedno od najpopunjenijih mjesta na Jadranu. Dosta gostiju ostaje u Neumu”, ispričao je Matuško.

Prema njegovim riječima, ima i onih koji odu do Dubrovnika i Korčule ali se opet vraćaju u Neum.

“Broj gostiju je puno veći nego što se to prikazuje. Znamo da u Neumu svaki dan boravi, u julu i augustu, do 15.000 gostiju. Osnivanjem Turističke lokalne zajednice mislim da ćemo imati pravi pokazatelj. U toku turističke sezone, od 15. juna do 15. septembra, u Neumu boravi i do milion gostiju”, pojasnio je Matuško.

Prije rata je, kako je kazao, bilo oko 900.000 gostiju, međutim, sada u Neumu postoji veći broj smještajnih kapaciteta, apartmana i soba. Matuško je izrazio je nadu da će turistička sezona i ove godine biti produžena.

“Možemo praktično reći da je sezona počela. Dokazano je da se turistička sezona u Neumu poboljšava iz godine u godinu, a naročito tome treba da pridonese izgradnja puta prema unutrašnjosti kao i devastirani objekti kojih je sve manje, a koji nam smetaju jer nije lijepo vidjeti devastirane objekte u centru grada”, poručio je Matuško.

Pelješki most neće uticati na turizam Neuma

Za Neum se uvijek veže i izgradnja Pelješkog mosta koji je važan Hrvatskoj jer bi se njegovom izgradnjom uspostavila čvrsta cestovna veza između svih dijelova hrvatskog teritorija.

Dubrovačko-neretvanska županija povezala bi se s ostatkom hrvatske teritorije što bi bitno doprinijelo razvoju Dubrovnika, poluostrva Pelješca i cijele najjužnije hrvatske županije. Dakle, njime bi u potpunosti bila povezana hrvatska teritorija, prekinuta Bosnom i Hercegovinom. Izgradnja mosta počela je 2007. i trebala je biti završena 2015. godine, ali je prekinuta 2012.

Most koji spaja kopno i Pelješac trebao bi biti dug 2.347 metara, širok 15, a visok 55 metara. Gradnja bi trajala tri godine, a koštao bi oko 200 miliona evra.

“Što se tiče Pelješkog mosta, on neće ništa uticati na razvoj turizma u Neumu. On će biti atrakcija za Neum i ostrvo Klek. Mislim da ljudi koji žele u Neum uvijek će i dolaziti. Što se tiče Neuma, mislim da Pelješki most ne smeta Neumu niti turizmu u ovom gradu”, poručio je Matuško.

Opština Neum broji 5.000 stanovnika, a grad 3.500. Ti stanovnici su u Neumu tokom cijele godine.

(AA)