Vijesti 01.04.2021.

NEVENA TODOROVIĆ: Zlonamjerni napadi na mene i Dom zdravlja otežavaju borbu sa virusom

ČITANJE: 2 minute

Direktor Doma zdravlja u Banjaluci Nevena Todorović ocijenila je neodgovornim, zlonamjernim i nepromišljenim najnovije napade pojedinih banjalučkih političara na nju, ljekarsku profesiju i ustanovu koju vodi, ističući da takvi istupi grad na Vrbasu mogu dovesti u još nezavidniji položaj kada je riječ o borbi protiv pandemije virusa korona.

Todorovićeva je rekla da izjave poput: “Bolje je umrijeti u bolesti nego dopustiti da se vi igrate sa životima”, kao i “Jutros sam bacio svoju zdravstvenu knjižicu, ne treba da me liječe ljudi poput vas”, predstavljaju direktan udar na zdravstveni sistem, koji može poljuljati povjerenje građana u zdravstvene radnike, te imati nesagledive posljedice na zdravlje stanovništva.

– Svako ko iznosi ovakve i slične stavove mora da snosi moralnu i svaku drugu odgovornost za sve što njegove poruke mogu da proizvedu, a što u konačnom ishodu može negativno uticati na zdravlje svih naših sugrađana – navela je Todorovićeva.

Ona je ponovila da izjave pojedinih javnih ličnosti u izuzetno teškim danima za zdravstvene radnike i građane Banjaluke smišljeno mogu da dovedu do netrpeljivosti prema “bijelim mantilima” koji danonoćno daju maksimum u pružanju usluga stanovništvu, ali i do nepovjerenja u zdravstveni sistem, proces vakcinacije i nepoštovanje epidemioloških mjera.

Todorovićeva je podsjetila da se više od godinu zajedno sa kolegama danonoćno bori protiv pandemije da bi se građanima obezbijedila što brža, bolja i efikasnija zdravstvena zaštita.

– Kao direktor Doma zdravlja i odbornik u Skupštini grada Banjaluka zalažem se za ustanovu kojom rukovodim, za zdravstvene i sve druge radnike na način da obezbijedim više sredstava u gradskom budžetu i od Fonda zdravstvenog osiguranja kako bismo mogli nesmetano nastaviti da pružamo zdravstvene usluge građanima – istakla je Todorovićeva.

Ona je navela da su finansijska sredstva zdravstvu neophodna kako bi zadržalo postojeći nivo zaštite putem ambulanti za akutne respiratorne infekcije i kovid ambulanti, kao i svih ostalih službi, centara, jedinica i odjeljenja.

– Ta sredstva su nam potrebna i za nabavku medicinske opreme, sanitetskog vozila, digitalnog mamografa i svega ostalog što smo i naveli u planu budžeta Doma zdravlja za ovu godinu, a koji smo pravovremeno dostavili na uvid u Gradsku upravu – podsjetila je Todorovićeva.

(Srna/SB)