Vijesti 30.05.2017.

Neviđeno: Banjalučaninu se sudi zbog međunarodnog hakerskog napada!

ČITANJE: 2 minute

“Zaljubljeni filozof” do sudnice nije došao u lisicama. Brani se sa slobode, a pod tim hakerskim pseudonimom hapsio ga je MUP Srpske, i to u saradnji sa američkim FBI-om.

Predrag Timotić iz Banjaluke optužen je za hakerske napade na mnoge međunarodne korporacije. U optužnici piše da je napadao na njihove naloge, blokirao pristupe računarskim servisima i na taj način iznuđivao novac – najmanje 12 hiljada maraka. Ne želi pred kameru.

U sudnici je tražio da mu se ne snima lice, što je sud odobrio. Zajedno sa advokatom zahtijevao je odgađanje izjašnjenja o krivici. Kaže da mu optužnica u jednom dijelu nije jasna.

“Nisam razumio optužnicu. Nejasni su mi neki informatički dijelovi, a dio nije bio ni preveden”, izjasnio se Predrag Timotić, optuženi.

O “zaljubljenom filozofu” mediji pišu još od hapšenja u julu prošle godine. Nedavno je u javnosti procurilo i to da su istražioci od banjalučkog hakera nedavno zaplijenili hard disk na kojem su navodno zarobljene stotine hiljada evra opljačkanih u napadima, ali da policiji ne želi da otkrije šifre.

U optužnici se jasno navodi da je od januara do decembra 2015. izvršio ukupno 33 napada. Upadao je na sajtove nekoliko švajcarskih banaka, ali i drugih preduzeća širom svijeta. Odbrana tvrdi suprotno.

optuznica

“Iskonstruisana optužnica i optužnica zasnovana na bitnim nezakonitim dokazima što ćemo dokazati u toku postupka”, rekao je Marinko Brkić, advokat Predraga Timotića.

Iako se u optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva ne spominju saučesnici istragom MUP-a Srpske i EUROPOL-a otkriveno da je Timotić imao pomagače širom svijeta.

Nakon njegovog hapšenja, potvrđeno je da je razbijena međunarodna grupa sajber kriminalaca koji su napadali korporacije i pričinili štetu od nekoliko stotina hiljada američkih dolara.

Kakvu je ulogu “zaljubljeni filozof” imao u međunarodnoj kriminalnoj grupi može se naslutiti i iz saopštenja EUROPOL-a koji je naveo da je kriminalna grupa rukovođena iz BiH.

(ATV)