Politika 12.08.2021.

“NEVIDLJIVI NAČELNIK”: Opozicija u Velikoj Kladuši pokrenula inicijativu za opoziv Fikreta Abdića

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici opozicionih političkih partija u Opštinskom vijeću Velika Kladuša službeno su podnijeli inicijativu za opoziv Fikreta Abdića Babe, načelnika te opštine, koji, kako smatraju, ne radi svoj posao.

Inicijativu je potpisalo 12 vijećnika i ona bi trebalo da se razmatra već na narednoj sjednici ovog predstavničkog tijela. Za izglasavanje opoziva potrebni su glasovi još četvorice općinskih vijećnika, a inicijatori su uvjereni kako će njihov prijedlog podržati i neki od poslanika koji su dio parlamentarne većine, iz redova Laburističke stranke i Demokratske narodne zajednice, prenose Nezavisne.

“Jedan od glavnih razloga zašto smo se odlučili na ovaj korak jeste što već mjesecima općinski načelnik ne dolazi na posao i ne radi ono za šta je izabran. Ne pojavljuje se u medijima i javnosti i zbog takvog odnosa prema građanima smatramo da je vrijeme ili da bude smijenjen ili da podnese ostavku i da Velika Kladuša ide u jednom pozitivnijem pravcu”, navodi se u inicijativi.

Također, Abdiću se zamjera i to što ne prisustvuje radu Općinskog vijeća, ne podnosi mu izvještaje niti odgovara na vijećnička pitanja. Na teret mu se stavlja da je izolirao Veliku Kladušu od institucija Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH, zbog čega se u ovoj općini uopšte ne realiziraju projekti s viših nivoa vlasti.

Opozicioni vijećnici tvrde da im Abdić nije prezentirao plan i program rada u naredne četiri godine, što je bio u obavezi, te se žale kako odluke i materijale koje priprema izvršna vlast dobijaju neposredno prije samih sjednica Općinskog vijeća.

Inače, Abdić je na proteklim lokalnim izborima uvjerljivom većinom glasova građana osvojio drugi mandat za načelnika općine, a po pitanju opoziva on i njegova politička partija još se nisu javno oglašavali. Za pokretanje procesa opoziva neophodna je prosta većina u Općinskom vijeću od 16 glasova, a nakon toga slijedi referendum na kojem građani odlučuju o tom pitanju.

(SB)

Oznake: Fikret Abdić