Vijesti 16.02.2016.

Nevjerica na Kosovu: Sud kaznio biciklistu jer ga je udario automobil

ČITANJE: 2 minute
gnjilan kosovo
Osnovni sud u Gnjilanu kaznio je sa 150 evra Velimira Antića (60) iz sela Gornji Livoč, opština Gnjilane, zbog, kako piše u presudi, ugrožavanja javnog saobraćaja.

Antić je, kako prenosi RTV Puls iz Šilova, proglašen krivim, iako je na njega, dok je pokušavao da pređe biciklom na drugu stranu puta na izlasku iz grada prema Prištini, naletio putnički automobil krećući se, kako pokazuje uviđaj policije, mnogo većom brzinom od dozvoljene.

Istom kaznom od 150 evra, osuđen je i vozač automobila Rešat Sejdiju (39) iz Gnjilana, čime je sud uvažio zahtjev Osnovnog javnog tužilaštva u Gnjilanu da obojicu okrivljenih kazni, bez održavanja, kako piše u presudi sudske rasprave, odnosno glavnog pretresa.

– Presuda obiluje netačnim navodima i tvrdnjama. U izvještaju policije piše i to da da vozilo ima švajcarske registarske tablice, dok u presudi suda se pominju sasvim druge – kosovske. Presuda je napisana na nerazumljivom srpskom jeziku i ne znam ko može da je rastumači- kaže sin oštećenog Bojan Antić i najavljuje da će ovu presudu uputiti Kancelariji Povjerenika za jezike Kosova, uz žalbu sudu koji ju je donio.

U obrazloženju presude, ima i drugih netačnosti. Piše da je Antić zadobio lake tjelesne povrede, iako su u Urgnetnom centru u Nišu, gdje je hitno prebačen, konstatovane teške tjelesne povrede: prelomljena četiri rebra, probijena plućna maramica uz obilna unutrašnja krvarenja.

Ovo nije prvi put da sud u Gnjilanu donosi kranje neuobičajene odluke u međuetničkim slučajevima.

Nedavno je osudio staricu iz Paralova Persu Stojković na 50 evra novčane kazne ili tri dana zatvora, zbog remećenja javnog reda i mira, jer je istjerala komšijsku stoku iz svoje bašte.

(RTRS)