Svijet 16.10.2020.

NEVOLJE ZA BIVŠEG PREDSJEDNIKA: Sarkozi optužen da mu je Gadafi finansirao kampanju 2007.

ČITANJE: 1 minuta

Bivši francuski šef države Nikola Sarkozi optužen je za „zločinačko udruživanje“ u okviru istrage vezane za sumnju u libijsko finansiranje njegove predsedničke kampanje 2007. godine, saznaje danas agencija Frans pres u nacionalnom finansijskom tužilaštvu.

Bivši predsednik odmah je reagovao na Fejsbuku ukazujući da je zaprepašćen novom optužnicom, prenose agencije.

„Saznao sam o ovoj novoj optužnici sa najvećim zaprepašćenjem“, rekao je Sarkozi navodeći da se u njegovom slučaju ponovo ne uzima u obzir pretpostavka nevinosti i donose odluke bez i „najmanjeg dokaza o bilo kakvom ilegalnom finansiranju“.

Nova optužnica, izdata u ponedeljak, četvrta je u predmetu za Sarkozija koji kaže da je žrtva zavere posle optužbi izrečenih u martu 2018. za „pasivnu korupciju“, „skrivanje pronevere javnih sredstava“, „ilegalno finansiranje kampanje“.

„Svako vidi da se radi o odluci bez presedana u skladu sa obavljenim istragama. Procedura ide svojim tokom“, rekao je Vensan Brengart, advokat udruženja za borbu protiv korupcije „Šerpa“, koje je civilna strana u ovom predmetu.

Tužioci su 31. januara već optužili za „zločinačko udruživanje“ jednog od bivših Sarkozijevih saradnika Tijerija Gobera, osumničenog da je uzimao sredstva koja potiču od režima libijskog vodje Muamera Gadafija, i koja su mogla da budu usmerena u predsedničku kampanju kandidata desnice 2007. godine.

(SB/banjaluka.net)