Svijet 26.12.2022.

Nevrijeme i dalje hara SAD i Kanadom, desetine mrtvih, kolaps i mrak

ČITANJE: 2 minute

Najmanje 38 osoba nastradalo je u jakom zimskom nevremenu koje je pogodilo SAD i Kanadu.

Zvaničnici su saopštili da su 34 osobe nastradale širom SAD, a najteže je pogođen grad Bafalo u državi Njujork, gdje je živote izgubilo 12 ljudi, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Zimska oluja bez presedana pogodila je Sjevernu Ameriku na prostoru od Kanade na sjeveru do Rio Grandea na jugu.

Meteorolozi su najavili da će oluja popustiti u narednih nekoliko dana, ali savjet ostaje da se izbjegavaju putovanja, osim ako nisu neophodna.

Manje od 200.000 domaćinstava bilo je bez struje u nedjelju popodne, što je značajno manji broj u odnosu na 1,7 miliona koliko je bilo bez struje u subotu, objavio je AP.

Hiljade letova su otkazane, sprečavajući mnoge ljude da stignu do svojih porodica za Božić.

Najviše stradalih zbog snežne oluje je u Bafalu – 12, a poginulih ima i u Vermontu, Ohaju, Misuriju, Viskonsinu, Kanzasu i Koloradu.

Temperature u Južnoj Floridi su pale tako nisko da su se iguane smrzle i padale sa drveća.

Zapadna američka država Montana je najteže pogođena hladnoćom s temperaturom koja je pala na -45 stepeni C.

U Kanadi, olujom su najteže pogođene provincije Ontario i Kvebek.

U Kvebeku gotovo 120.000 domaćinstava u nedjelju je bilo bez struje.

I u Japanu rekordne snježne padavine u Japanu, 17 mrtvih

Rekordne snježne padavine u mnogim dijelovima Japana odnijele su živote 17 ljudi, više od 90 osoba je povrijeđeno, a stotine domaćinstava ostalo je bez struje, saopštila je danas Agencija za borbu protiv požara i katastrofa Japana (FDMA).

Od prošle nedjelje snijeg obilno pada prije svega u sjevernim dijelovima Japana, uzrokujući velike zastoje na auto-putevima i kašnjenja dostave.

Do subote, 24. decembra, zimsko nevrijeme odnijelo je 11 života, prenosi Rojters.

Božićni vikend je donio još veću količinu snijega, a broj mrtvih porastao je na 17, dok su povrijeđene 93 osobe. Mnogi od povrijeđenih su pali sa krovova tokom čišćenja snijega ili se snijeg obrušio na njih sa krovova zgrada, navodi FDMA.

Na sjeveru zemlje je u jednom trenutku zbog obilnih padavina oko 20.000 domaćinstava ostalo bez struje, ali zahvaljujući brzoj reakciji nadležnih službi, snabdijevanje električnom energijom je obnovljeno istog dana u većini oblasti.