Magazin 30.05.2016.

„New Religion“ najposjećenija izložba u istoriji Muzeja

ČITANJE: 2 minute

U periodu od  17. marta  do 27. maja izložbu je pogledalo  više od 25.000 posjetilaca. Otvaranjem izložbe u MSURS u Banjaluci  je započelo  njeno  predstavljanje u Jugoistočnoj Evropi.

Nakon Banjaluke izložba putuje u Skoplje, Novi Sad i Kazahstan. Naš muzej je jedini izlagački prostor u BiH koji je dobio ekskluzivitet predstavljanja ove značajne izložbe na prostoru Bosne i Hercegovine, zadovoljivši visoke stručne  kriterijume i profesionalne standarde postavke. Izložba je realizovana u saradnji sa British Council-om i galerijom „Paul Stolper“ iz Londona, a podržana od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluke.

Nakon rekordne posjećenosti na zvaničnom otvaranju, izložbu su u naredna dva mjeseca posjetile na hiljade građana, organizovanih grupa i visokih zvaničnika. Ambasadori i delegacije Evropske unije, SAD, Japana, Turske, Norveške, Austrije, Rusije, Francuske, Švajcarska, profesori i studenti Akademija likovnih umjetnosti u Banjaluci,  Trebinja, Sarajeva, Širokog Brijega, Beograda, kulturni radnici i umjetnici iz čitavog regiona, organizovane posjete osnovnih i srednjih škola kao i veliki broj turista učinili su ovu izložbu najposjećenijim izložbenim projektom Muzeja.

Otvaranje DHNR (40)

Izložba Dejmijana Hersta „New Religion“ bila je prilika da se u našoj instituciji predstavi umjetnost najkontroverznijeg i najintrigantnijeg umjetnika današnjice. Ovo je bila velika privilegija kako za našu instituciju i stručni tim muzeja tako i za publiku. Izložba je pokazala spremnost i želju naše institucije za predstavljanjem velikih međunarodnih izložbenih projekata, koji kroz izložbe,  profesionalne edukacije i dodatne sadržaje, široj javnosti žele predstaviti najznačajnije tokove savremene umjetnosti.

Zbog velikog interesovanja publike, naročito onih najmlađih , izložba „Povratak na mjesec: kratka istorija budućnosti“   produžena je  do 5. juna . Posebnu pažnju publike na ovoj izložbi privlači najatraktivniji i najvrijedniji eksponat Muzeja istorije Jugoslavije  „Kamen sa mjeseca“, originalni segment mjesečevog tla, poklon američkog predsjednika Niksona predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i narodima Jugoslavije.

(ATV)