Vijesti 24.05.2020.

New York Times na naslovnici objavio imena umrlih od koronavirusa

ČITANJE: 1 minuta

List The New York Times ispunio je naslovnicu nedjeljnog izdanja imenima ljudi koji su umrli od koronavirusa. 

Svi uobičajeni tekstovi, fotografije i crteži zamijenjeni su popisom imena i izvadaka osmrtnica u znak sjećanja na umrle dok se SAD približava “mračnoj prekretnici” od 100.000 žrtava koronavirusa.

Pomoćnica grafičkog urednika Simone Landon rekla je da su ona i njene kolege shvatili da i među “njima samima kao i u široj javnosti postoji mali umor od podataka”.

Stranicu je sastavio novinar koji je putem mrežnih izvora pregledavao osmrtnice i obajveštenja o smrti te sastavio popis od gotovo 1000 imena, navodi se u toj najavi u subotu.

Kratki odlomci preneseni iz osmrtnica te navedeni na naslovnici daju osjećaj “jedinstvenosti svakog izgubljenog života”, uključujući “Alan Lund, 81, Washington, dirigent s najčudesnijim uhom ” i “Theresa Elloie, 63, New Orleans, poznata po izradi cvjetnog nakita”.

SAD ima 1,6 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, prema Sveučilištu John Hopkins. Trenutno SAD ima najviši broj smrtnih ishoda povezanih s koronavirusom na svijetu.

U državi New York, američkoj državi najteže pogođenoj pandemijom, više je od 360.000 potvrđenih slučajeva i oko 29.000 umrlih.

Međutim guverner Andrew Cuomo u subotu je objavio da postoje znakovi napretka, a država je prijavila najniži broj umrlih u proteklim sedmicama.

S 84 smrtna ishoda, petak označava prvi dan od marta u kojem je dnevni broj umrlih pao na dvocifrene brojke.

(Agencije)