Vijesti 12.10.2020.

NEZABORAVNA AVANTURA OCA I SINA: Kamperom upoznali ljepote regiona

ČITANJE: 3 minute

Banjalučanin Miroslav Bundalo i njegov četvorogodišnji sin Felix period karantina odlučili su da iskoriste na zanimljiv način, pa su tako kombijem kojeg su malim korekcijama pretvorili u kamper, obišli prirodne i kulturne znamenitosti Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Tokom ovog putešestvija zajedničkim snagama su prolazili zanimljivu terensku nastavu, te učili o biologiji, geografiji, istoriji, bontonu, fizičkom vaspitanju, pišu “Nezavisne”

“Popeli smo se na više od 10 planina, obišli više od 10 jezera i više od 10 vodopada. Putovanje je trajalo oko 45 dana, tri ture po 15 dana, sa malim pauzama između. U tih mjesec i po dana stalo je dosta toga – naučili smo brojati do 100 i napisati njegovo ime, naučili smo skoro sve brendove automobila i saobraćajne znakove, upoznali smo mnogo vrsta ptica”, kazuje ponosno Miroslav u ime dvojca koji je tokom putovanja prešao oko 5.500 km.

Miroslav kaže za “Nezavisne” da se njegov posao svodi na putovanja, ali da je ove godine zbog situacije s virusom korona koji je zadesio cijeli svijet poslovne planove odložio, te da mu je slobodno vrijeme dobro došlo da više vremena provede sa znatiželjnim četvorogodišnjakom.

“Inače se bavim planinarenjem i organizovanjem raznih izleta u prirodu, tako da za mene ovo putovanje nije bilo ništa novo, ja sam većinu tih lokacija već ranije posjetio. Bilo je nekoliko mjesta koja su me uvijek mimoilazila i njih sam stavio na spisak, te mi je bilo posebno zadovoljstvo ta mjesta prvi put posjetiti sa Felixom i njega naučiti nečemu novom”, priča Miroslav.

“Za mlade je putovanje dio edukacije, za stare dio iskustva”, glasi jedna izreka, a Miroslav kaže da je u potpunosti saglasan s njom.

Četvorogodišnjaku svi pređeni kilometri sa tatom, učenje o rijekama, jezerima, planinama, pticama, ribama, paljenju vatre u prirodi, večere pod vedrim nebom, podaci o kulturno-istorijskim spomenicima nisu teško pali. Naprotiv, on je uživao u avanturama s ocem i kratko je rekao: “Mi smo tim”, a Miroslav dodaje da su sve aktivnosti tokom putovanja bile prilagođene Felixovom tempu.

Ljepote BiH

“Prvih 15 dana našeg putovanja šaljivo sam nazvao ‘Podsjetimo se ljepota naše države jer trenutno nemamo drugog izbora’. To što sam napisao ne znači da ja upoznajem BiH jer ja je već znam, ali naši ljudi su zbog virusa korona jednostavno bili prinuđeni da putuju samo po našoj zemlji. U BiH ćete pronaći nemoguće lijepa mjesta, prirodna, istorijska i kulturna blaga – prosto nismo svjesni sve ljepote koja je tu oko nas”, kaže Miroslav.

Lokacije

Otac i sin na svom putešestviju obišli su Banjaluku, Prokoško jezero, planinu Klekovaču, Martinbrod, Štrbački buk, Japodske otoke, vodopad Blihe, pećinu Dabar, planinu Jahorinu, Sarajevo, vodopad Skakavac, kamene kugle u Zavidovićima, planine Cincar i Vlašić, Livno, Jajce, Balkanu, Plivsko jezero, Krupu na Vrbasu, Vrelo Bune, Mostar, Bunski kanal, Jablanicu, Orlovačko jezero, Zelengoru, Trnovačko jezero, Prijevor.

Na karti posjećenih lokacija našli su se i prašuma Perućica, Tjentište, Trebinje, tvrđava Drakuljica, Bilećko jezero, jezero Klinje, te Jagodino jezero, planine Kuk i Trebević, špilja Vjetrenica, Hutovo blato, Buško i Ramsko jezero, jezero Mandek, vodopad Kravica, planina Romanija te pećina Orlovača. Došli su i do Višegrada, Mokre Gore, planine Durmitor, Žabljaka, prirodnog rezervata Uvac, Zlatibora, Skadarskog jezera, Bara, Ulcinja, Ade Bojane, planine Lovćen, Kotora, Plave špilje, kamenog grada Luštica bay, plaže Žanjic, Plavih horizonata, Jaza, Ploče, te Budve, Rafailovića, Nikšića, manastira Ostrog, planine Vranice, Drvara, Vrela Bosne, Lučice, Počitelja, piramida u Visokom i drugih brojnih lokaliteta.