Politika 24.10.2022.

“NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA OPRAVDANO”: Džaferović podržao proteste ispred OHR-a

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao da su sasvim opravdani današnji protesti ispred zgrade OHR-a i nezadovoljstvo građana izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je donio Kristijan Šmit.

“Građani imaju pravo boriti se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom. Stvarati od indvidualnih ljudskih prava tabu značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu. Svojim odlukama visoki predstavnik je osnažio ionako jaka kolektivna prava u Federaciji, a nije osnažio kolektivna prava u RS-u niti individualna prava u cijeloj državi. Indikativno je da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade i sudija Ustavnog suda. Postavlja se pitanje zašto nije donio samo mehanizme deblokade, već i druge izmjene o kojima nevoljko priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susjedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a. Činjenica da o podebljanju etničkih podjela nevoljko priča zapravo sve govori”, rekao je Džaferović.

Kako je kazao, Bonske ovlasti nisu uvedene da bi se etnički razgrađivala država, već da bi se integrisala.

“Šmit je ovom odlukom iznevjerio svoj mandat i morat će vrlo brzo da se vrati na kolosijek, inače će kredibilitet OHR-a biti potpuno ruiniran. Činjenica da je on prvi visoki predstavnik koji ima redovne masovne proteste građana, kao i nikad manju podršku u PIC-u, trebala bi ga nagnati da se dobro zamisli, umjesto što nažalost bježi od realnosti izjavama koje su na granici arogancije, a nekad je čak i prelaze. Ovo mu najdobronamjernije savjetujem”, poručio je Džaferović.

Blizu 1.000 građana okupilo se danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu u znak nezadovoljstva zbog izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Na protestima kojeg su organizovale neformalne grupe građana, okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo: “Ne Schmidte, nećemo aparthejd, hoćemo suverenu BiH”, “Schmidt, ostavka”, prenosi Anadolija.

(SB)