Vijesti 17.05.2021.

NEZADOVOLJSTVO U ČETIRI SINDIKATA: Povišicu za medicinare od pet odsto smatraju nedovoljnom

ČITANJE: 5 minuta

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani, piše Srpskainfo.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi. A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

– Podsjetio bih da sestra u smjeni sa 15 godina staža u FBiH ima primanja 1.400 KM, sa toplim obrokim. Kod nas, i to nezakonito, u platu ulaze i topli obrok i regres, a primanja naših sestara su oko 900 KM. Kad nam je rečeno da će plate biti povećane za pet odsto, svi sindikati su digli glas protiv i rekli da to ne prihvataju. Sačekaćemo taj famozni novi zakon, ali svi sindikati su već sada u svakodnevnoj komunikaciji, a sve ide u smjeru masovnih protesta. U zdravstvu Republike Srpske je 2019. bilo 14.500, a sada ima otprilike 15.400 radnika – ističe Šukalo.

Podsjetimo, radnicima u zdravstvu u Srpskoj plata je posljednji put, i to nakon 11 godina, povećana u oktobru 2019, kada je cijena rada sa 135 povećana na 145 KM. Tada je dogovoreno da će nova cijena rada važiti do 31. decembra 2019, kada su trebalo da budu nastavljeni pregovori za dalje povećanje što se, međutim, nije desilo do ovih poslednjih pregovora.

Iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS saopštili su da bi bilo bolje da ni do toga nije došlo, s obzirom na to da se povećanjem od pet odsto omalovažavaju svi zaposleni u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS.

– Riječ je o ljudima koji, i pored ionako niskih primanja, danonoćno ulažu maksimalne napore kako bi na najbolji mogući nači zaštitili zdravlje stanovništva RS, u vrijeme aktuelne epidemiološke krize izazvane pojavom i širenjem korona korona. Ako dođe do realizacije plana Vlade RS i resornog ministarstva da plate zaposlenih u zdravstvu budu povećane za pet odsto, sindikalci će preduzeti sve zakonom dozvoljene sindikalne mjere, uključujući i mogućnost masovnih protesta širom Srpske – poručili su iz ovog sindikata.

Kontinuitet rasta plata

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS takođe smatraju da je povećanje plata od pet odsto mizerno i ponižavajuće, i to za sve zapsolene u zdravstvu, a najviše za zdravstvene radnike.

– Naš prijedlog je da se napravi memorandum, koji bismo potpisali uz ovaj novi zakon o platama, a koji bi tačno precizirao svako naredno povećanje. On bi, naime, definisao povećanja plata za ovu, pa čak i narednu godinu, čime bismo dobili kontinuitet rasta plata – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Mirko Šerbedžija.

Dodaje da bi, tako, svi radnici znali koliko povećanje i u kom periodu mogu da očekuju.

– U tom slučaju bi ovo povećanje od pet odsto imalo smisla. Mislim da sada treba da sačekamo sljedeći sastanak sa resornim ministrom, kada ćemo dobiti prijedlog zakona, a tek onda pričati o protestima, ako ostane da će plate biti povećane za samo pet odsto. Važno je da su svi sindikati u vezi sa ovim pitanjem jedinstveni, a to je zato jer smo svi nezadovoljni – kaže Šerbedžija.

(SB)