Vijesti 19.12.2015.

Nezakonit sporazum težak 307.000 KM

ČITANJE: 2 minute
tuzilastvo doboj
Bivši načelnik opštine Brod Vid Ivanović i vlasnik preduzeća “CATV SAT” iz tog grada Dražen Jovičić prijavljeni su Okružnom tužilaštvu Doboj zbog zloupotrebe položaja i stvaranja monopolističkog položaja na tržištu kablovske televizije u Brodu.

U Centru javne bezbjednosti Doboj, navodeći inicijale osumnjičenih, pojasnili su da je osumnjičeni Jovičić kao vlasnik “CATV SAT” u oktobru 2006. godine sa opštinom Brod koju je predstavljao načelnik Ivanović zaključio sporazum o uvođenju kablovske televizije na području tog grada. Odredbe ovog sporazuma bile su u suprotnosti sa odredbama Zakona o konkurenciji BiH.

– Potpisivanjem sporazuma Jovičić je stvorio monopolistički položaj na tržištu kablovske televizije, a drugim preduzećima onemogućio je ravnopravno učestvovanje na tržištu na području Broda – pojasnili su u policiji.

Bivši načelnik Ivanović sumnjiči se da je sklapanjem ovog spornog ugovora iskoristio svoj položaj i ovlašćenja. Kako kažu u policiji, osumnjičeni V. I. je to uradio u namjeri da preduzeću “CATV SAT” omogući sticanje što veće koristi. Na ovaj način, pomenuto preduzeće je pružajući kablovske usluge u Brodu u periodu od 2006. do 2011. godine ostvarilo prihod od oko 307.000 KM.

Da je ovaj ugovor sporan utvrdio je i Konkurencijski savjet BiH u avgustu 2012. godine zbog čega je Opština Brod kažnjena sa 26.000 maraka, a “CATV SAT” sa 7.500 maraka. Savjet je utvrdio da su ovim ugovorom ograničili konkurenciju, tehnički razvoj i ulaganje na tržištu. Jovičić se ugovorom bio obavezao da će zaposliti određen broj radnika i pripravnika, promovisati opštinu, ali ništa od toga nije ispunio.

Ivanović je u petak negirao krivicu i ističe da ne zna šta je počinio.

– U to vrijeme nije postojao drugi kablovski operater, niti nam je bio poznat. Nama se tada javio samo taj kablovski operater. Što se tiče tog sporazuma, on nikada nije imao pravno dejstvo – rekao je kratko Ivanović.

Protiv Vida Ivanovića 2006. godine policija je podnijela i izvještaj zbog sumnje da je zloupotrebama službenog položaja ili ovlašćenja oštetio budžet opštine za više od 900.000 KM. On je tada sačinio dva aneksa na ugovor o izgradnji toplane koji je opština Brod zaključila sa preduzećem “Termoelektro” iz Brčkog u novembru 2006. godine.

(Glas Srpske)