Vijesti 15.12.2022.

Nezaposlenom roditelju četvoro i više djece 750 KM mjesečno

ČITANJE: 2 minute

Prijedlogom zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, koji se razmatra u Narodnoj skupštini Srpske po hitnom postupku istovremeno sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, predviđeno je ostvarivanje prava ove populacije na novčano primanje od najmanje 750 KM mjesečno.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, po hitnom postupku, saopšteno je danas iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Intencija Vlade Republike Srpske jeste da se nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, osim prava na novčano primanje u nominalnom iznosu, omoguće i prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja se ostvaruju na osnovu uplate doprinosa.

Kako bi ova prava bila ostvarena, potrebno je stvoriti pravni osnov za sticanje svojstva osiguranika, zbog čega je i predložen ovaj zakon.

Predlažu se izmjene i dopune određenih odredaba ovog zakona s ciljem preciznijeg i dodatnog regulisanja određenih pitanja koja su se pojavila u primjeni Zakona, navodi se u saopštenju.

Naknada njegovatelju za narednu godinu 650 KM

Osnovica za utvrđivanje visine prava na dodatak na djecu i prava na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju utvrđena je u iznosu 100 odsto od najniže plate u Republici Srpskoj u ovoj godini i za 2023. iznosiće 650 KM, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Vlada je danas donijela odluku o utvrđivanju osnovice za utvrđivanje visine prava propisanih Zakonom o dječjoj zaštiti za 2023. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na sjednici je odobreno 937.948 KM za socijalno zbrinjavanje radnika za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, i to za 390 radnika iz 19 preduzeća koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

Sredstva se raspoređuju Fondu PIO Srpske u iznosu 937.948 KM, od čega je 564.351 KM za djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 290 radnika iz jednog preduzeća “Neimarstvo” Trebinje.

Iznos od 265.715 KM predviđen za potpunu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 84 radnika iz tri preduzeća “BLB eksport import”iz Banjaluke, JP “Nova toplana” iz Sokoca i “Servis od povjerenja” iz Banjaluke.

Iznos od 107.881 KM predviđen je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 16 radnika iz 15 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO, otvoren do 31. decembra, a koji sa uplatom navedenih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

(Srna)