Vijesti 24.10.2015.

Nezaposlenost među mladima u regiji najveća u BiH

ČITANJE: 1 minuta
nezaposlenost
Najnoviji statistički podaci pokazuju da je svaka druga osoba na Balkanu uzrasta od 18 do 24 godine nezaposlena.

Posljednji statistički podaci za 2015. godinu pokazuju kako je nezaposlenost među mladima u regiji najveća u Bosni i Hercegovini i iznosi 57,9 posto.

Situacija nije bolja ni u drugim zemljama regiona gdje u prosjeku svaka druga mlada osoba nema zaposlenje.

Kada je riječ o ostalim zemljama regiona, Makedonija se nalazi odmah iza BiH, a stopa nezaposlenosti mladih u toj zemlji trenutno iznosi oko 53 posto.

Podaci Eurostata pokazuju da Hrvatska, takođe, spada među zemlje Evropske unije s najvišom stopom nezaposlenosti mladih osoba. Stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj iznosi 43,1 posto.

Takođe, svaka druga osoba u Crnoj Gori uzrasta od 18 do 24 godine je nezaposlena a posebno zabrinjava podatak o naglom porastu broja nezaposlenih visokoškolaca. U Crnoj Gori je stopa nezaposlenosti mladih 45,3 posto.

Prema posljednjim podacima objavljenim u oktoboru ove godine, stopa nezaposlenosti mladih osoba u Srbiji iznosi 43 posto.

Prema nezvaničnim podacima, stopa nezapolenosti mladih u Albaniji se kreće oko 24 posto.

– U Njemačkoj svaka 12 mlada osoba bez posla –

S druge strane, na evropskom nivou stopa nezaposlenosto mladih je 22,3 posto. U Evropskoj uniji stopa nezaposlenosti osoba do 25 godina iznosi 21,9 posto, a najveća je u Grčkoj gdje iznosi 51,8 posto i Španiji sa 48,6 posto. Prema podacima, Njemačka ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih, i to 7,8 posto, a slijedi Austrija sa 9,3 posto.

(NN)