Vijesti 08.02.2023.

NEZVANIČNO: OSA uskoro dobija novog direktora, SDP će kandidovati Samira Suljagića

ČITANJE: 1 minuta

Nova vlast na nivou BiH priprema se za prve kadrovske promjene, a na vrhu liste je smjena direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.

Prema informacijama Klix.ba prijedlog nove vlasti za novog direktora OSA biće Samir Suljagić.
Prema određenim informacijama, Suljagić je od 1994. do 2001. radio pri obavještajnoj službi BiH te je razriješen sporazumno.

Smjenu direktora OSA i imenovanje njegovog zamjenika do sada je često komentirao Elmedin Konaković (NiP). Jutros je za BHRT poručio da još traju usaglašavanja, ali da je novi direktor etična i moralna osoba.

Sutra će zasjedati Vijeće ministara, ali na predloženom dnevnom redu nema tačke koja tretira smjenu direktora OSA.

Kako Klix.ba saznaje Suljagić je prijedlog SDP-a i njegovo ime je već dostavljeno određenim ambasadama kao vid konsultacije. Inače, do sada se u kontekstu novog direktora OSA kao potencijalni kandidat i “favorit” prije svega američke ambasade navodio Erduan Kafedžić.

Inače, procedura imenovanja direktora OSA je da to Vijeće ministara imenuje i razrješava na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva BiH te Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Imenovanje direktora se prema pravilniku vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima. Generalni direktor OSA-e se imenuje na mandat od četiri godine i može se obnoviti jednom, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Samir Suljagic