Vijesti 19.09.2016.

Ni poslije godinu dana nije otkriven ubica Rade Dojčinović

ČITANJE: 4 minute

Prošlo je tačno godinu dana od ubistva Rade Dojčinović (60) iz Banjaluke, a MUP RS i Okružno javno tužilaštvo još nemaju dokaze ko stoji iza ove surove likvidacije.

Nekadašnja blagajnica banjalučkog “Autoprevoza” ubijena je 19. septembra 2015. godine pored svoje vikendice u Jošikovoj vodi kod Banjaluke. Ubistvo je odmah okarakterisano kao profesionalno, jer je Dojčinovićeva pogođena sa dva hica iz pištolja, kalibra 9mm. Prema procjeni patologa prvi hitac ju je pogodio u stomak i oborio je na zemlju da bi joj ubica nakon toga prišao i “ovjerio” je metkom u potiljak.

vikedica-u-josikovoj-vodi

Da je zločin bio detaljno isplaniran svjedoči i činjenica da je neposredno prije ubistva počinilac isključio nadzorne kamere na kući. Snimak otkriva da je ona kobno jutro ispijala kafu u ljetnoj kuhinji. Sve izgleda kao uobičajen dan vikenda i nekoliko trenutaka prije isključivanja kamera, vidi se da je Dojčinovičeva nešto uočila u dvorištu. Upravo tada, slika je nestala. Poslije izvjesnog vremena kamere su proradile i sumnja se da je ubica nakon zločina podigao sklopku sa osiguračima.

Tokom uviđaja je utvrđeno da je ubica pomijerao tijelo, a u travi je ostao trag kuda ga je vukao. Međutim, radilo se o svega par metara i sumnja se da je počinilac time htio da sakrije leš i tako sebi kupi dodatno vrijeme za bjekstvo. Utvrđeno je i da je od žrtve ukrao novčanik sa manjim iznosom novca, a budući da iz kuće nije ukradeno ništa vrijedno sumnja se da je ubica time želio da skrene istragu na krivi put i sve prikaže kao da je zločin počinjen iz koristoljublja.

Međutim, stvarni motiv zločina do danas nije utvrđen. Policija je tokom istrage ispitala na desetine lica, a među njima su i članovi porodica sa kojih je skinuta svaka sumnja. Na saslušanje je priveden i čoban koga su nadzorne kamere snimile kako pripinje krave u blizini vikendice, ali je i on prošao poligrafsko testiranje. Istražioci su provjeravali više mogućih pravaca istrage, ali do danas nisu pronađeni dokazi koji bi mogli da otkriju ko je i zbog čega počinio ovaj surovi zločin.

vikedica-u-josikovoj-vodi-1

Istragu su mjesecima vodili inspektori za krvne delikte Centra javne bezbjednosti Banjaluka i predmet je nedavno preuzela novoformirana Uprava za organizovani i teškim kriminalitet MUP-a RS koja je intenzivirala istragu. U potrazi za novim dokazima istražioci su prošle sedmice vršili iskopavanja u blizini vikendice u Jošikovoj vodi, ali zasada nije poznato da li su otkrili neki trag koji bi mogao da pomogne u identifikovanju počinioca.

– Preuzeli smo predmet od CJB Banjaluka i intenzivirali smo istragu kako bi taj slučaj rasvijetlili i otkrili ko stoji iza njega. Formiran je tim istražilaca koji na tome intezivno radi i nadamo se da će to donijeti konkretne rezultate – kaže Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Brat ubijene Stanoja Štrbac zvani Ringo kaže da je optimista i uvjeren je da će policijska istraga dati rezultate.
– Imam povjerenja u policiju i vjerujem da će uspjeti da otkriju ko stoji iza ubistva. U više navrata lično sam se uvjerio da se tim slučajem non-stop bavi nekolicina inspektora koji stalno traže nove dokaze i tragove – rekao je Štrbac, inače vlasnik kafe bara “Kings” na Laušu. Iza Rade Dojčinović ostali su kćerka, zet i troje unučadi.

Serija likvidacija

Ubistvo Rade Dojčinović bio je prvi od tri velika zločina koji su prošle godine potresli CJB Banjaluka. Nakon nje, 1. oktobra 2015. godine u centru Banjaluke ubijen je slovenački narko diler Nebojša Čubrilović (33) iz Ljubljane, koji je izrešetan sa više hitaca iz “škorpiona”, kalibra 7,65 mm. Deset dana kasnije u Gradišci je ispred kafe bara “Casper” ubijen Milan Vujičić Vujka (38). Ubica ga je čekao u zasjedi i kada je Vujičić, iz kafane, krenuo prema automobilu “smart” u njega je ispalio više hitaca iz automatske puške, kalibra 7,62 mm. Ni jedan od tih zločina do danas nije rasvijetljen, a istrage u tim predmetima nedavno je preuzela Uprava za organizovani i teškim kriminalitet MUP-a RS.

(Srpskacafe)