Politika 10.10.2022.

“NI PRVO NIJE ZAVRŠENO”: Član CIK-a Vlado Rogić smatra odluku o ponovnom prebrojavanju nelegalnom

ČITANJE: 3 minute

Centralna izborna komisija (CIK ) BiH donijela je narednu svom Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića, po službenoj dužnosti, na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Predsjednik CIK Suad Arnautović je to obrazložio riječima da je CIK jutros održala kolegijum na kome je razmotrila veći broj primjedbi i prigovora na tok izbornog procesa u RS.

– Imala je na uvid određene materijalne dokaze, kao što su video snimci i dokumenti koji dokazuju da je taj proces do ove faze kontaminiran da ne omogućava utvrđivanje rezultata izbora za predsjednika i potpredsjednike RS. Trebamo imati u vidu definiciju iz Ustava BiH da je BiH demokratska država koja funkcioniše po zakonu i slobodnim demokratskim izborima – rekao je Arnautović.

Imajući to u vidu, CIK je donio narednu kojom se naređuje Glavnom centru za brojanje da radi pravilnog objedivanja rezultata otvori vreće i ponovo prebroji glasove sa svih 2.239 redovnih biračkih mjesta u RS, uključujući i mjesta u Brčko distriktu sa opcijom glasanja u RS.

– Ponovno brojanje vršiće se u skladu sa dinamikom koju će utvrditi direktor Glavnog centra, u objektu Glavnog centra u Sarajevu, o čemu će se blagovremeno obavijestiti posmatrači političkih subjekata, nezavisnih kandidata i javnost. Prilikom utvrđivanja rezultata, Glavni centar je dužan da sačini evidenciju zaprimljenih, neiskorištenih, kao i analizu i posebnu evidenciju nevažećih i oštećenih glasačkih listića. Ponovno brojanje biće u skladu s Pravilnikom o provođenju izbora u BiH. Akreditovani posmatrači stranaka i ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednika RS mogu biti prisutni tokom brojanja – pročitao je naredbu Arnautović.

Međutim, protiv ovakve odluke pobunio se hrvatski član CIK,Vlado Rogić. On je poručio da ovakvu narednu ne može podržati jer ona nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

– Ona se poziva na član 2.9 Izbornog zakona, koji je dosta uopšten. Ne stoji da možemo na temelju člana 2.9 donijeti ovakvu narednu, s obzirom da je ponovno prebrojavanje rezultata izričito zakonom regulisano. Regulisano je članovima 5.30 stav 5 i 5.30 stav 6. Redoslijed bi bio da prvo riješimo sve prigovore i žalbe, pa nakon što CIK utvrdi i objavi izborne rezultate, tek tada idu zahtjevi za novo prebrojavanje. CIK tada može ponovno brojati glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama. Na osnovu čega smo se mi odlučili za ovu narednu? Na osnovu prigovora koje nismo obradili. Ni po jednoj žalbi još nismo donijeli rješenja, a donosimo narednu o ponovnom prebrojavanju – rekao je na sjednici Rogić.

Međutim, Arnautović i ostali članoci ostali su pri stavu da CIK ima pravo da zatraži ponovljeno brojanje glasova, iako rezultati još nisu utvrđeni, jer nisu u stanju da ih utvrde.

Podsjećamo, CIK je danas objavila najnovije rezultate za predsjednika RS prema kojima je prednost Milorada Dodika nad Jelenom Trivić 28.946 glasova. Na bazi 98,03 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Novo prebrojavanje glasova za predsjedika RS je prvi zahtjev opozicije u Srpskoj, koja je već organitzovala dva protestna skupa u Banjaluci, prenosi Srpskainfo.

(SB)

Oznake: CIK BiH