Politika 03.04.2016.

Niču nove stranke na političkoj sceni Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute
stranke
Srpska patriotska stranka – SPAS – ponovo je na okupu. Lider stranke Slavko Župljanin vratio se u politički život. Iako su pres konferenciju održali nakon petnaest godina, medijsku pažnju jedva su ugrabili. Svojih pet minuta iskoristili su da zatraže vanredne izbore za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament BiH.

“Mi smo ušli u priču, mi znamo kako se to radi i nećemo odustati, nećemo odustati dok se ovdje ne promijeni stanje, korjenito i ključno”, naglasio je Slavko Župljanin, predsjednik Srpske patriotske stranke – SPAS.

SPAS je posljednja u nizu stranaka koje su se pojavile u prethodnih nekoliko mjeseci. Za naklonost birača boriće se i Uspješna Srpska bivšeg SDS-ovca, Zlatka Maksimovića. Javnosti manje poznat nekadašnji naprednjak Nebojša Ličanin u Laktašima je nedavno osnovao “Slobodnu Srpsku”. Njih u stopu pratila je, nekada SNSD-ova Nikolina Rudić, pa će građane, takođe u Laktašima, pokušati da uvjeri u ideje svoje stranke “Povratak otpisanih”.

“‘Povratak otpisanih’ je došao iz čiste neke priče da smo svi mi na neki način otpisani, ne u smislu otpisani bez ideja, otpisani bez da znamo šta raditi, već da smo otpisani od vlasti”, istakla je Nikolina Rudić, predsjednik stranke “Povratak otpisanih”.

Prije “Uspješne” i “Slobodne”, stranku koja u nazivu nosi “Srpska” osnovao je Nenad Stevandić. Ujedinjena Srpska je za razliku od prethodne dvije, odbore osnovala u mnogim opštinama i gradovima. Danas su u Trebinju bili aktivni. Pozvali su građane da sami predlože koga žele na izbornim listama. Sve to sa jasnim ciljem.

“Jasne su ambicije, da pokušamo napraviti kvalitetne liste, ponuditi građanima kvalitetna rješenja, i da uđemo u lokalne parlamente”, izjavio je Mijat Šarović, potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

Ujedinjeni, slobodni, uspješni. Iako se u tome mnogi ne mogu prepoznati, građanima Srpske, ne smetaju nove stranke. Kažu, odavno im je jasno zašto ih osnivaju – a i to da je trenutno najunosniji posao biti političar.

Formiranje novih stranaka u izbornim godinama već viđen je scenario. Praksa je i do sada pokazala da malo njih opstane u političkom životu. I oni dobro znaju da su im šanse mnogo veće ukoliko se utope u veće stranke.

(Agencije)