NIJE BAUK “Dani matematike” oduševili đake

„Dani matematike“ u Banjaluci zanimljivim sadržajima privukli su veliki broj osnovaca i srednjoškolaca koji su predano rješavali zabavne matematičke probleme, mozgalice i kvizove.

Centralni događaj ove manifestacije održava se danas u Domu omladine do 18 časova, a školarci  sa velikim interesovanjem učestvuju u matematičkim takmičenjima, pitalicama i radionicama.

Na štandovima su prezentovane razne matematičke zavrzlame prilagođene svim uzrastima, a velika zainteresovanost vlada, između ostalog, i za “problem četiri boje”- obojiti kartu tako da susedne regije ne budu iste boje.

Đaci mogu i plastično videti primjer iz legende o caru i zrnu riže na šahovskom polju.

– Na svakom polju uduplavamo broj zrna riže. Vladar je mislio da je to mala količina,  a u stvari je riječ o veličini Mont Everesta i tu je sluga nadmudrio vladara- ispričala je posjetiocima studentkinja matematike Kristina Lepić.

Sa nastavnicom matematike u obilazak su došli i učenici OŠ „Ivo Andrić“.

– Mnogo mi je zanimljivo, imaju rubikove kocke, učestvovali smo u slaganju i izbacivanju svakog devetog lopova, spjanju predmeta iz jedne tačke. Doći ću obavezno i iduće godine, pomoglo nam je dosta da shvatimo i gradivo iz škole- rekla nam je učenica Helena K. iz OŠ „Ivo Andrić“.

Ovaj događaj već ćetvrtu godinu organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije RS i profesori, asistenti i volonteri sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. U okviru ove manifestacije, u amfiteatru PMF-a održana su naučno-popularna predavanja univerzitetskih profesora iz Republike Srpske i Srbije.

– Želimo ovom manifestacijom da matematiku vratimo u fokus nastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama- poručio je šef  studijskog programa Matematika i informatika na PMF-u Dragan Matić, dodajući da je matematika svuda oko nas. On je istakao da matematika može da bude zanimljiva, ali da je prvenstveno korisna i važna za dalje obrazovanje učenika, za sve tehničke i prirodne struke.

U okviru “Dana matematike” sproveden je i konkurs za najllepšu matematičku priču, na koji je pristiglo 150 radova iz cijele Srpske.

(Srpskainfo)

Strahinja Nikić, gitarista benda “MultiCultus”: Tehnologija je “pojela” čovjeka

Bend “MultiCultus” premijerno je predstavio video-spot za pjesmu “Urbanica” u klubu “Rock Symphony cafe” u Banjaluci. Sastav je u sklopu promocije održao i koncert u ovom klubu, a za ovu pjesmu kažu da spot govori o uticaju i ovisnosti modernog čovjeka. “Spot govori koliko smo postali ovisni o tehnologiji i koliko nas je ona ‘pojela’.

Runić i Zarić opet u Borcu

Dejan Zarić i Nebojša Runić su ponovo u redovima banjalučkog Borca, a potpisali su ugovore na godinu i po dana.