NIJE BAUK “Dani matematike” oduševili đake

„Dani matematike“ u Banjaluci zanimljivim sadržajima privukli su veliki broj osnovaca i srednjoškolaca koji su predano rješavali zabavne matematičke probleme, mozgalice i kvizove.

Centralni događaj ove manifestacije održava se danas u Domu omladine do 18 časova, a školarci  sa velikim interesovanjem učestvuju u matematičkim takmičenjima, pitalicama i radionicama.

Na štandovima su prezentovane razne matematičke zavrzlame prilagođene svim uzrastima, a velika zainteresovanost vlada, između ostalog, i za “problem četiri boje”- obojiti kartu tako da susedne regije ne budu iste boje.

Đaci mogu i plastično videti primjer iz legende o caru i zrnu riže na šahovskom polju.

– Na svakom polju uduplavamo broj zrna riže. Vladar je mislio da je to mala količina,  a u stvari je riječ o veličini Mont Everesta i tu je sluga nadmudrio vladara- ispričala je posjetiocima studentkinja matematike Kristina Lepić.

Sa nastavnicom matematike u obilazak su došli i učenici OŠ „Ivo Andrić“.

– Mnogo mi je zanimljivo, imaju rubikove kocke, učestvovali smo u slaganju i izbacivanju svakog devetog lopova, spjanju predmeta iz jedne tačke. Doći ću obavezno i iduće godine, pomoglo nam je dosta da shvatimo i gradivo iz škole- rekla nam je učenica Helena K. iz OŠ „Ivo Andrić“.

Ovaj događaj već ćetvrtu godinu organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije RS i profesori, asistenti i volonteri sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. U okviru ove manifestacije, u amfiteatru PMF-a održana su naučno-popularna predavanja univerzitetskih profesora iz Republike Srpske i Srbije.

– Želimo ovom manifestacijom da matematiku vratimo u fokus nastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama- poručio je šef  studijskog programa Matematika i informatika na PMF-u Dragan Matić, dodajući da je matematika svuda oko nas. On je istakao da matematika može da bude zanimljiva, ali da je prvenstveno korisna i važna za dalje obrazovanje učenika, za sve tehničke i prirodne struke.

U okviru “Dana matematike” sproveden je i konkurs za najllepšu matematičku priču, na koji je pristiglo 150 radova iz cijele Srpske.

(Srpskainfo)

NIŠTA OD BORCA Željko Vranješ ima novi klub

Nekadašnji trener banjalučkog Borca Željko Vranješ preuzeo je prvoligaša Slobodu iz Mrkonjić Grada, koja će imati težak zadatak da izbori opstanak u društvu najboljih.