NIJE BAUK “Dani matematike” oduševili đake

„Dani matematike“ u Banjaluci zanimljivim sadržajima privukli su veliki broj osnovaca i srednjoškolaca koji su predano rješavali zabavne matematičke probleme, mozgalice i kvizove.

Centralni događaj ove manifestacije održava se danas u Domu omladine do 18 časova, a školarci  sa velikim interesovanjem učestvuju u matematičkim takmičenjima, pitalicama i radionicama.

Na štandovima su prezentovane razne matematičke zavrzlame prilagođene svim uzrastima, a velika zainteresovanost vlada, između ostalog, i za “problem četiri boje”- obojiti kartu tako da susedne regije ne budu iste boje.

Đaci mogu i plastično videti primjer iz legende o caru i zrnu riže na šahovskom polju.

– Na svakom polju uduplavamo broj zrna riže. Vladar je mislio da je to mala količina,  a u stvari je riječ o veličini Mont Everesta i tu je sluga nadmudrio vladara- ispričala je posjetiocima studentkinja matematike Kristina Lepić.

Sa nastavnicom matematike u obilazak su došli i učenici OŠ „Ivo Andrić“.

– Mnogo mi je zanimljivo, imaju rubikove kocke, učestvovali smo u slaganju i izbacivanju svakog devetog lopova, spjanju predmeta iz jedne tačke. Doći ću obavezno i iduće godine, pomoglo nam je dosta da shvatimo i gradivo iz škole- rekla nam je učenica Helena K. iz OŠ „Ivo Andrić“.

Ovaj događaj već ćetvrtu godinu organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije RS i profesori, asistenti i volonteri sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. U okviru ove manifestacije, u amfiteatru PMF-a održana su naučno-popularna predavanja univerzitetskih profesora iz Republike Srpske i Srbije.

– Želimo ovom manifestacijom da matematiku vratimo u fokus nastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama- poručio je šef  studijskog programa Matematika i informatika na PMF-u Dragan Matić, dodajući da je matematika svuda oko nas. On je istakao da matematika može da bude zanimljiva, ali da je prvenstveno korisna i važna za dalje obrazovanje učenika, za sve tehničke i prirodne struke.

U okviru “Dana matematike” sproveden je i konkurs za najllepšu matematičku priču, na koji je pristiglo 150 radova iz cijele Srpske.

(Srpskainfo)

ONI POMAŽU VOZAČIMA Izbjegnite plaćanje kazni, čekanja na putu i saznajte gdje vreba policija

Na popularnoj Fejsbuk stranici „Policija zaustavlja – Banjaluka“ svakodnevno možete naći veoma korisne informacije o tome gdje se nalaze policijske patrole, da li se negdje dogodila saobraćajna nesreća ili postoje zastoji na putu. O popularnosti ove stranice svjedoči i to što je u kratkom roku skupila više od 30.000 lajkova. Stranica je trenutno bazirana na širi

DAN GRADA Umjesto kišobrana, iznad Gospodske pozitivne poruke

Za Dan grada omiljeno šetalište u Banjaluci, Gospodsku ulicu, trebala bi krasiti nova instalacija, a ovaj put ona bi trebala sadržavati citate iz djela naših pisaca i pjesnika. Gradonačelnik Igor Radojičić je nedavno najavio da će u sklopu manifestacija koje su planirane za vrijeme održavanja „Proljeća u Banjaluci“ ovo omiljeno šetalište dobiti i novi izgled.

ČUBRILOVIĆ: Privodi se kraju konstituisanje lokalnih skupština DEMOS-a

Predsjednik Demokratskog saveza (DEMOS) Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da se privodi kraju konstituisanje lokalnih skupština te stranke, čime se stvaraju uslovi za organizovanje regionalnih odbora, a time i predsjedništvo stranke. “Time bi bilo zaokruženo konstituisanje rukovodstva stranke”, rekao je Čubrilović, koji je prisustvovao osnivačkoj skupštini opštinskih odbora DEMOS-a Istočno Novo Sarajevo i

Kastel u centru arheoloških istraživanja

“Primjena savremene metodologije u arheologiji” je projekat koji će od ponedjeljka do 5. aprila biti realizovan na lokalitetu banjalučke tvrđave Kastel, a u isti su uključeni Muzej Republike Srpske u saradnji sa Društvom arheologa Republike Srpske, Centrom za nove tehnologije “Viminacijum” Beograd, te Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske. “Projekat je

IZVUČENA TIJELA RUDARA Na nesrećne radnike obrušilo se više od 50 kubnih metara zemlje

Izvučena su tijela dvojice rudara iz podzemnog kopa rudnika u Srebrenici na koje se, prema prvim procjenama, obrušilo više od 50 kubnih metara zemlje, saznaje Srpskainfo. Branimir Ostojić (30) iz Zvornika i Slaviša Žugić (44) iz Milića su rudari koji su danas izgubili život u podzemnom kopu rudniku boksita u Srebrenici. Nesreća se desila u

Rukometaši Borca “iz aviona u dvoranu”, trenirali i Unčanin i Daničić

Rukometaši banjalučkog Borac M:tela odradili su trening u Bukureštu, gdje će u subotu sa ekipom CSM Bukurešti odigrati prvu utakmicu četvrtfinala Čelendž kupa. Vremena za odmor gotovo da nije bilo, nedugo nakon dolaska u Rumuniju ekipa Borca se uputila ka dvorani. Trenirali su i Dejan Unčanin i Goran Daničić, koji su u srijedu tokom utakmice

(FOTO) Mališani sa Daunom pokazali šta sve mogu

Povodom Svjetskog dana Daunovog sindroma u četvrtak naveče u Banskom dvoru u Banjaluci održana je manifestacija “Ne izostavljaj me” djece i mladih ljudi sa Daunovim sindromom iz Centra za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama “Dajte nam šansu – Zvjezdice”. Željka Perišić-Ninković, direktorica Centra, rekla je da ova djeca vrijedno rade cijelu godinu da