NIJE ISPUNJENA NIJEDNA OBAVEZA BiH prijete sankcije Energetske zajednice

Energetska zajednica (EZ) ponovo će uvesti sankcije BiH ako u roku od pola godine ne budu ispunjene obaveze koje je prihvatila, potvrdila je za “Nezavisne” Barbora Pojner, portparol Sekretarijata te organizacije.

“Ako ne bude bilo istinskog napretka unutar narednih šest mjeseci od zadnjeg Ministarskog sastanka održanog u Skoplju, mjere za neimplementaciju sporazuma protiv BiH će biti reinstalirane”, rekla je Pojnerova.

Budu li sankcije usvojene,  najvjerovatnije će se odnositi na uskraćivanje novca za projekte iz oblasti energetike.

Jedna od ključnih obaveza koju BiH nije ispunila odnosi se na gasni sektor, a s obzirom na to da BiH ne pokazuje namjeru da u skoroj budućnosti mjere implementira, može se očekivati da se ni u narednom periodu neće ništa značajnije promijeniti.

Iz Energetske zajednice kažu da BiH nije ispunila nijednu od pet obaveza i navode da FBiH nije pokazala volju za konsenzus na širim institucionalnim nadležnostima na državnom nivou, a da je RS unilateralno nastavila s implementacijom mjera po svom nahođenju.

“BiH je danas dalje od usvajanja državnog zakona o gasu nego ikad ranije, koji bi primijenio mjere iz Trećeg energetskog paketa, zbog čega je zemlja izložena nekoliko kaznenih mjera od strane Ministarskog savjeta Energetske zajednice još od oktobra 2015”, naveli su u Eneregetskoj zajednice.

“Najuspješniji” smo u kriterijumima međupovezanosti gasnih operatera i pristupu drugim mrežama, gdje smo implementirali 16 odsto obaveza. Tek 14 odsto obaveza implementirali smo od mjera koje regulišu veleprodaju gasa, a deset odsto mjera u oblasti maloprodaje.

Kada se radi o odvajanju operatera od vlasnika infrastrukture, nije implementirana nijedna mjera.

U prosjeku, kako proizlazi iz podataka koje smo dobili iz Energetske zajednice, implementirano je tek 11,2 odsto mjera, odnosno tek jedna od deset.

“Nijedan operater nije niti izdvojen, niti sertificiran. Distribuciju gasa obavljaju iste kompanije koje su uključene u nabavku i trgovinu gasom”, ističu u Energetskoj zajednici.

Što se tiče maloprodaje, ističu da u RS postoje različiti snabdjevači, a da se cijene regulišu samo za domaćinstva, a kad se radi o međupovezanosti, pregovori između Srbije i BiH još nisu ni počeli.

“Tržište gasa u BiH, koje je odvojeno prema entitetima, ne postoji. Ne postoji ni organizovana tačka trgovine, kao ni virtuelna platforma ili platforma za sravnavanje računa”, rečeno nam je.

Petar Đokić, ministar energetike RS, kaže za “Nezavisne” da je RS kroz BiH dio Energetske zajednice, te da je RS dala vidljivi doprinos da evropske obaveze i direktive budu ispoštovane na način kako je utvrdila Energetska zajednica.

Problem je, prema njegovom mišljenju, što FBiH i dalje želi da se sva energetska politika koncentriše na nivou BiH i da se postojeće nadležnosti koje imaju entiteti prenesu na nivo BiH.

“Mi to ne možemo dopustiti zato što bismo kršili Ustav i postojeće zakone. I u okviru toga mi smo nudili zakonska rješenja. Ljudi iz EZ, gospodin Janez Kopač najčešće, govore da ta pitanja nisu riješena. Istina, Kopač je proteklih mjeseci bio korektan i nije upirao prst u RS, nego je govorio da su problemi u BiH, a ja sam uvjeren da je daleko više mislio na FBiH kao na onog ko stvara problem”, rekao je Đokić.  Iz FBiH nismo dobili odgovor, iako smo pitanja poslali još prije desetak dana.

(Nezavisne)

POSJETA MAĐARSKOJ: Dodik se u utorak sastaje sa Orbanom

Za Srbe koji žive u Mađarskoj Republika Srpska je druga matica, poručili su to iz Samouprave Srba u Mađarskoj, nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Milorad Dodik danas je razgovarao sa predstavnicima srpskih organizacija u Mađarskoj, profesorima Srpske Gimnazije i predstavnicima srpskih kulturnih zajednica o položaju Srba u Mađarskoj, političkoj situaciji u

NEDELJKO MILAKOVIĆ NAPUŠTA DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf

Iako je došao u Demokratski narodni savez kao veliko pojačanje i političar koji je na izborima imao oko 4.000 glasova, Nedeljko Milaković je vrlo brzo postao smetnja ljudima u DNS-u, tako da će uskoro napustiti ovu stranku, saznaje opcija.net. Svojevremeno, predsjednik DNS-a Marko Pavić garantovao je Milakoviću da će ga vratiti na mjesto direktora Gradskog

Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, te navela da je Vlada Srpske kroz različite intervencije u ovu školu uložila dva miliona KM. Cvijanovićeva je napomenula da ova ustanova u tom pogledu nije izuzetak, te da je to slučaj i sa svim

PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine. U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije

Napali policajce i psovali im majku

Banjalučka policija uhapsila je Dušana Džajića (31) i Adrijanu Stevanović (26) jer su tokom redovne kontrole napali policajce. Nezvanično saznajemo da su Stevanovićeva i Džajić bili pod dejstvom alkohola i narkotika. Kako su naveli iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka, u subotu u Bulevaru Milutina Milankovića u Banjaluci policija

RADOJIČIĆ: Aktuelna administracija ispunjava obećanja prethodnika

Banjaluka je nakon višegodišnjeg čekanja dobila novi most preko Vrbasa. Upravo završetak poslova na koje se u gradu čeka decenijama te izvršenje obećanja koja su godinama stara je, prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, obilježilo prethodan period njegovog rada. – Uspjeli smo spojiti Istočni tranzit koji je čekao od 1986. Napravili smo prvu javnu sportsku dvoranu

Suđenje Raduloviću i Stijaku: Završne riječi u septembru

Suđenje bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću (34) i Ognjenu Stijaku (34), optuženima za šverc narkotika, obilježila je danas burna rasprava u sudnici i to u vezi sa zakazivanjem termina iznošenja završnih riječi, budući da su rokovi probijeni. Radulović je čak bio i nakratko udaljen iz sudnice jer je tokom suđenja više puta prekidao sudiju, a