Svijet 14.05.2021.

NIJE PERFORMANS: Bila gradonačelnik Geteborga, sada vozi kamion u komunalnom preduzeću

ČITANJE: 2 minute

Ann-Sofie Hermansson je kao kadar Socijaldemokratske partije bila gradonačelnica Geteborga, a sada vozi komunalni kamion. Odbila je da radi mnogo bolje plaćene poslove.

Prije nego što će 2016. godine postati čelnica drugog najvećeg grada u Švedskoj, bila je savjetnica ministra. Politički je marginalizovana nakon što su socijaldemokrate ostvarile loš rezultat na izborima 2018. godine, prenose Nezavisne.

Trenutno radi za komunalno preduzeće Renova koje je u javnom vlasništvu. Govoreći o tome zašto se odlučila da bude vozač, kazala je da je to za nju dobra odluka i da joj je dovoljno da plati troškove koje ima.

Njen životni put je drugačiji od mnogih drugih koji završe političku karijeru. Većina njih pronađe dobro plaćene poslove u privatnom sektoru ili postanu savjetnici pružanjem konsultantskih usluga.

Međutim, i njena profesionalna karijera je mogla biti poput karijere njenih kolega. Tvrdi da joj je bilo ponuđeno radno mjesto u poslovima za odnose sa javnošću. Ponudu je odbila i odlučila se da postane vozač. Prema riječima Hermansson, dok je bila djevojka otac joj je savjetovao da položi za vozača i to je učinila.

Sada, odjevena u narandžastu uniformu, vozi kamion skupljajući smeće po gradu kojim je upravljala. Istakla je da je sugrađani često prepoznaju i da s njom žele razgovarati o politici.

Izjavila je da je posao fizički težak, ali da ima svojih prednosti. Kao prednosti je navela radno vrijeme i vikende u kojima nema kriznih sastanaka i neprestanih telefonskih poziva.

Smatra da poslovi za odnose sa javnošću i drugi slični poslovi nisu za nju. Međutim, njena odluka da postane vozač kamiona nije baš slučajna. Ova 57-godišnjakinja je sa 19 godina počela raditi u Volvu. Radila je na transportu dijelova.

Potom je postala članica Sindikata metalskih radnika i omladinskog foruma Socijaldemokratske partije. Postala je prepoznatljiva kao glasna zagovornica radničkih prava.

Mnogi švedski mediji su pozitivno pisali o njenoj odluci da bude vozač komunalnog kamiona. Mnogi su sumnjali da je riječ o političkom performansu, ali je javnost ubrzo shvatila da se Hermansson istinski odlučila da prestane biti političar, navodi online izdanje magazina Politico.

(SB)

Oznake: Geteborg