Vijesti 02.03.2019.

Nije potrebna AOC dozvola, jer se medicinski transport ne naplaćuje

ČITANJE: 1 minuta

Helikopterski servis Republike Srpske je nekomercijalni operator u sastavu Vlade Srpske i svoje usluge, uključujući medicinski transport, ne naplaćuje, što znači da može da leti bez AOC dozvole, koja se odnosi isključivo na komercijalne letove, saopšteno je iz ovog servisa.

Iz Helikopterskog servisa ističu da možda svojim postojanjem ugrožavaju one koji bi da zarađuju na medicinskom transportu, ali da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA), kao nadležni organ, svojim tumačenjima ne bi trebalo da dovodi u zabludu građane Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da se Helikopterski servis Republike Srpske bavi sekundarnim medicinskim transportom, odnosno prevozom od jedne do druge zdravstvene ustanove i da to radi besplatno.

“Želimo da vjerujemo da izjave koje su došle iz BHDCA nisu zlonamjerne, već plod greške imajući u vidu da je ta institucija zvaničnim putem informisana o svim aktivnostima Servisa na ovom polju od samog početka”, navodi se u saopšenju.

Iz Helikopterskog servisa ističu da je uslugama medicinskog transporta zdravstvena zaštita građana Republike Srpske podignuta na viši nivo.

“Prvi u regionu smo počeli sa izvođenjem ovakvih letova i oni su besplatni. To bi trebalo da bude na prvom mjestu ili barem ispred želja onih koji u medicinskom transportu vide šansu da zarade”, navodi se u saopštenju.

Pojedini portali objavili su da Helikopterski servis Srpske nema dozvolu za vazdušni transport pacijenata.

(Srna)