Biznis 28.03.2018.

NIJE PRECIZIRAN STATUS FABRIKE DUVANA: Vlada da hitno reaguje na dopis “Bulgartabaka”

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka uputili su dopis predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, u kojem se traži hitna reakcija Vlade hitno, jer vlasnik fabrike “Bulgartabak” u dopisu resornom ministarstvu ništa nije precizirao o statusu ovog preduzeća.

Predsjednik Sindikata Miroslav Marinković rekao je Srni da zaposleni jedino rješenje u prevazilaženju ovih problema vide u Vladi Republike Srpske.

Marinković je podsjetio da je “Bulgartabak”, kao vlasnik Fabrike duvana Banjaluka, preuzeo obavezu da do 26. marta dostavi pisani odgovor Vladi Republike Srpske o tome da li prodaje ovo preduzeće i po kojoj cijeni.

“U međuvremenu jedino što su učinili jeste da je izvršen pritisak na radnike da se izjasne o prihvatanju stimulativne otpremnine zbog sporazumnog prestanka radnog odnosa”, istakao je Marinković.

On zaključuje da iz ovoga sasvim jasno proizilazi da su namjere poslodavca da ne planira nastavak proizvodnje, niti prodaju fabrike.

U dopisu “Bulgartabaka” dostavljenom ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevi Mirajniću, u čiju kopiju je imala uvid Srna, navodi se da su procijenili da su šanse da se pojavi strateški investitor u Fabrici duvana Banjaluka u bliskoj budućnosti zanemarive.

“Bulgartabak” u dopisu dalje navodi da je ponudio veoma povoljnu alternativu za zaposlene u Fabrici duvana Banjaluka, ističući da će dodatna odgađanja samo dovesti do produženja nesigurnosti za zaposlene i dodatne troškove za poslodavca, koji se žele izbjeći.

U dopisu se izražava posvećenost iznalaženju optimalnog realnog rješenja za situaciju u Fabrici duvana Banjaluka, pridržavajući se strogo zakonskih propisa Republike Srpske.

Na sastanku u Banjaluci između predstavnika Vlade Republike Srpske, “Bulgartabaka” i sindikata, koji je održan 16. marta, zaključeno je da se “Bulgartabak” u narednih 10 dana pisanim putem izjasni da li želi prodati Fabriku duvana Banjaluka kako bi Vlada mogla tražiti strateškog partnera za nastavak proizvodnje.

U Banjaluci je 27. februara održan sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske, kompanije “Bulgartabak”, Saveza sindikata Republike Srpske i Sindikata Fabrike duvana Banjaluka u vezi sa rješavanjem problema u ovoj fabrici, nakon najave vlasnika o mogućnosti njenog gašenja.

Vlada Republike Srpske potpisala je 9. aprila 2013. godine Memorandum o razumijevanju sa “Bulgartabakom” kojim se ova kompanija obavezuje da će u naredne tri godine zadržati postojeći broj radnika, investirati u modernizaciju fabrike i početi sa prizvodnjom prepoznatljivih brendova.

(Srna)