Magazin 07.04.2016.

Nije svaki sport dobar za krivu kičmu

ČITANJE: 2 minute
sport
Loše držanje se može ispraviti do završetka rasta djeteta. Sa sportovima ipak treba biti oprezan, jer ukoliko postoji blaga deformacija, pojedini sportovi mogu da utiču na to da se ona još više ispolji.

Svako treće dijete školskog uzrasta ima loše držanje kičme, skoliozu i kifozu, koji se najčešće otkriju na sistematskim pregledima. Srećom, većina ovih deformacija može da se ispravi prije nego što se završi rast djeteta, pod uslovom da se s korekcijama počne čim se primjete prve naznake krivljenja kičme.

Uzroci deformiteta su nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, duže vrijeme provedeno ispred televizora i kompjutera, loša osvjetljenost, teške đačke torbe, loše držanje. Ovi faktori su često udruženi u periodu intenzivnog rasta i razvoja, što dodatno ubrzava nastanak deformiteta. Loše tjelesno držanje prilikom stajanja ili sjedenja karakteriše povijen stav, upale grudi, opušten trbuh, iskrivljena kičma. Takvo stanje dovodi do slabljenja jedne grupe mišića u odnosu na drugu, što dovodi do pojave krivljenja kičme u stranu (skolioze) ili prema napred (kifoze).

Docent dr Dragana Ćirović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije kaže da se promjene mogu potpuno ispraviti jačanjem snage mišića, ali ako loše držanje potraje, zbog rasta u nepravilnom položaju, može se razviti prava deformacija:

– Svako loše držanje treba ozbiljno shvatiti jer nikad se ne zna u kom procentu će da se ispolji i kada. Nekada je dovoljno samo šest mjeseci da se deformitet jasno ispolji, naročito u vreme naglog rasta.

Najkritičniji periodi za nastanak svih deformiteta su kada dijete počinje da hoda, kad pođe u školu i adolescentno doba. Da bi se predupredile promjene na kičmenom stubu, nije dovoljno uključiti korektivne vježbe samo tri ili šest mjeseci, već sve vrijeme dok traje rast. Uz to treba uvesti i druge fizičke aktivnosti, promijeniti navike u ishrani, smanjiti težinu torbi…

Sa sportovima ipak treba biti oprezan, kaže dr Ćirović. Jer, ukoliko postoji blaga deformacija, pojedini sportovi mogu da utiču na to da se ona još više ispolji.

– Ako postoji naznaka određene deformacije nikako ne treba pribjegavati asimetričnim sportovima, gdje se forsira samo jedan strana tijela kao što su tenis, fudbal, košarka, rukomet. S druge strane, odbojka, atletika, gimnastika, ples i folklor, iako nije sport, podjednako razvijaju sve mišiće i muskulaturu. Plivanje zahtjeva opštu angažovanost mišića lokomotornog aparata, i najidealnije je za pravilan razvoj djeteta – objašnjava dr Ćirović.

(Novosti.rs)