Vijesti 28.03.2016.

Nije sve u novcu, ima nešto i u humanosti!

ČITANJE: 4 minute
volonteri
Ponuda poslova u najvećem gradu Srpske nije tako velika, ali je sve više onih koji traže volontere. Garantuju im dobre uslove, obuku, bogato iskustvo, ali vrlo rijetko i zaposlenje.

Ipak, u većini slučajeva Banjalučani se odazivaju na konkurse, posebno ako je riječ o volontiranju u humanitarne svrhe.

U gradu postoji nekoliko organizacija koje okupljaju volontere. Pored Crvenog krsta tu su i Omladinski komunikativni centar „Zdravo da ste”, kao i udruženje „Nova generacija”, koje ima veliku mrežu zadovoljnih volontera.

Ne treba se dvoumiti

I u „Mozaiku prijateljstva” često traže volontere za svoje akcije sakupljanja hrane i drugih potrepština za siromašne sugrađane. Do 31. marta su u potrazi za 30 volontera, koji bi, kako je planirano, trebalo da svakog petka i subote tokom aprila dežuraju u marketima, gdje će biti postavljene korpe u koje će građani moći ostaviti svoju donaciju onima kojima je takva vrsta pomoći najpotrebnija.

–  Za prikupljanje pomoći u jednom marketu bila bi zadužena četiri volontera. Njihov zadatak bio bi da upoznaju potencijalne donatore putem podjele letaka na ulazu i da budu pored korpi za sakupljanje stvari. Svi zainteresovani za volontiranje mogu poslati podatke, ime i prezime i broj telefona na mejl: lvs.banjalukaŽokcbl.org – kažu u Omladinskom komunikativnom centru.

Oni su zadovoljni dosadašnjim odzivom volontera i često ističu da su Banjalučani, uprkos sveopštoj teškoj materijalnoj situaciji, spremni da pomognu sugrađanima.

U „Novoj generaciji” su konstantno otvoreni za prijem volontera. Svi koji žele da pomognu i steknu iskustvo u radu s ovom organizacijom mogu se pridružiti ekipama koje pomažu u radu na sprovođenju programa: „Stariji brat, starija sestra”, “Dnevni centar za djecu”, “Plavi telefon”, kao i u nizu drugih humanitarnih akcija.

Volonterka Jelena Oljača, koja je bila aktivna u radu programa “Plavi telefon” i “Dnevni centar za djecu”, kaže da je mnogo naučila volontirajući u „Novoj generaciji”. Najviše utisaka nosi iz rada sa djecom – žrtvama porodičnog nasilja.

– Od tog prvog susreta sa djecom povezala sam se s njima, a radila sam uglavnom školske domaće zadatke s njima, igrala se, gledali smo filmove, razgovarali o različitim temama… Često su znali da me iznenade stvarima o kojima razmišljaju i mnogo sam naučila od njih. Najteže mi je pao rastanak i to što treba da im kažem da prestajem da volontiram. Mislim da puno gubim, ali možda mi se pruži prilika da opet volontiram na sličan način. Svima koji se dvoume da li da volontiraju, iskreno bih preporučila da to učine, jer će sigurno naučiti nešto novo i bolje sagledati i sebe i druge – poručuje Jelena.

Pomoć siromašnima

U Crvenom krstu planiraju da ove godine prošire mrežu volontera za koje imaju niz novih programa. Tokom februara su tražili nove članove za njihov omladinski klub, a planiraju da organizuju niz akcija za koje će im biti potrebni volonteri. Trenutno je u toku i njihova „Akcija solidarnosti” za prikupljanje novčanih sredstava za pomoć siromašnim Banjalučanima, a u kojoj učestvuje veliki broj volontera.

Iako im se ne nudi novac, a najčešće ni zaposlenje, broj volontera raste. Mnogi od njih tvrde da im, ako se zaista potrude, volontiranje može biti dobra baza za zaposlenje u nekoj drugoj prilici.

Banjalučkom polumaratonu u maju treba 500 volontera!

Ove godine će se najveći broj volontera najvjerovatnije okupiti na polumaratonu, koji će biti održan 8. maja. Prošle godine ih je, kažu organizatori, bilo čak 500!

– Kada neko za sebe kaže da je učestvovao na polumaratonu, ne mora obavezno da znači da je trčao 21 kilometar. Pored trkača i trkačica maraton čine i svi ljudi koji tog dana bodre trkače pored staze i pomažu im da pretrče određene distance. Ove godine očekujemo veliki broj pozitivnih lica koja će bodriti naše goste na drugom po redu polumaratonu – poručuju organizatori.

Volonteri će biti obavezni da dvije sedmice prije događaja prisustvuju sastancima i obuci da bi sve proteklo u pozitivnom duhu i reprezentativno po cijeli grad.

(Press)