Politika 20.03.2021.

“NIJE VRIJEME ZA POLITIČKE IGRE” Nelson apelovao na vlasti u BiH da se posvete borbi protiv korona virusa

ČITANJE: 1 minuta

Američki ambasador u BiH Erik Nelson rekao je da vlasti u BiH trebaju da donesu važne odluke i planiraju odgovor na pandemiju.

Ovo nije vrijeme za stranačke i političke igre, radi se o spasavanju ljudskih života, što znači da iznad svega treba da imamo saradnju, kako prekograničnu, tako i u samoj BiH – napomenuo je Nelson.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Nelson je naveo da su prioritet izborne reforme u BiH i da se njima treba baviti, iako to neće biti lako.

On je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum dao dobru osnovu na kojoj se mogu izgraditi institucije potrebne da se omogući bezbjednost, napredak i pravičnost za sve građane BiH.

Prema njegovom mišljenju, 2021. godina je vrijeme za nove perspektive, novo djelovanje, jer je nakon 20 godina postalo jasno koje su mane Ustava.

– Mi ćemo nastaviti da insistiramo na reformama koje su tako hitne za BiH, ali smo vrlo svjesni da ono što je potrebno jeste lokalni konsenzus – rekao je Nelson za sarajevsko “Oslobođenje” i dodao da se do njega može doći samo dijalogom koji će približiti strane i pokazati da su spremne da donesu važne kompromise da bi se pomoglo da zemlja ide naprijed.

On je napomenuo i da političke diskusije moraju posjedovati institucionalni okvir, te naveo da treba uključiti javnost i civilno društvo, a potrebno je i mišljenje opozicije.

– Imamo u planu sastanak zajedničkog kolegijuma da ih podstaknemo da imenuju međuresornu radnu grupu. To je okvir koji ovdje očekujem, institucionalni okvir, da bi se radilo na izbornim reformama – rekao je Nelson.

(Srna/ N.S)

Oznake: Erik Nelson