Region 01.12.2022.

Nijedna članica EU nema primjedbe na ulazak Hrvatske u Šengen

ČITANJE: 2 minute

Ambasadori država članica EU razgovarali su o proširenju šengenskog prostora i nijedna nije imala primjedbe na prijedlog o primanju Hrvatske u zonu bez unutrašnjih graničnih kontrola, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori država članica, razgovarao je u okviru priprema za sastanak Savjeta za pravosuđe i unutrašnje poslove sljedeće nedjelje o proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

Nijedna država članica nije imala primjedbe na prijedlog da se Hrvatsku primi u Šengen. Dio država članica, prema njihovim internim pravilima, za svoja stajališta u Savjetu EU moraju dobiti odobrenje nadležnih odbora u svojim nacionalnim parlamentima.

Vlade Švedske, Danske, Slovenije i Nizozemske uputile su u svoje parlamente prijedloge u kojima podržavaju ulazak Hrvatske i sada se čeka njihovo zeleno svjetlo. Sve ostale članice EU i Šengena već su potvrdile podršku Hrvatskoj. Coreper će ponovno imati na dnevnom redu proširenje šengenskog prostora 7. decembra, dan prije sastanka ministara unutrašnjih poslova koji bi trebalo da donesu konačnu odluku.

Austrija je navodno protiv Bugarske i Rumunije 

Prema diplomatskim izvorima, holandski ambasador je bio protiv primanja Bugarske, Njemačka podržava sve tri zemlje, a Austrija je protiv Bugarske i Rumunije. Jedan drugi diplomatski izvor rekao je Hini da se Francuska snažno zauzima za Rumuniju.

Problem je u tome što se Bugarska i Rumunija ne mogu razdvojiti jer granica između tih država nikada nije ni zamišljena da bude spoljna granica Šengena. Da bi se te dvije zemlje razdvojile, trebalo bi pripremiti zaštitu te granice i urediti granične prelaze u skladu sa šengenskim pravilima, a za to bi trebalo nekoliko godina.

Prema tom izvoru, moguće je da će biti pritiska na one koji se protive Bugarskoj i Rumuniji tako da uđu sve tri zemlje, ali je izglednije da će samo Hrvatska dobiti zeleno svjetlo. Na dnevnom redu su prijedlozi dvije odluke, jedna za Hrvatsku, a jedna za Bugarsku i Rumuniju. Za odluku je potrebna saglasnost svih 22 države članice koje su u šengenskom prostoru.