Vijesti 07.03.2017.

Nijedna institucija nije podržala zapošljavanje žena žrtava nasilja

ČITANJE: 2 minute

Nijedna institucija, preduzeće niti kompanija nije odgovorila na pozivno pismo Fondacije Udružene žene Banja Luka za zapošljavanje žena koje koriste posebnu mjeru podrške u banjalučkoj Sigurnoj kući, skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u porodici.

– Ovaj podatak govori da je društvo i dalje nedovoljno senzibilisano za žene koje preživljavaju nasilje. Osim nepostojanja određenih programa sufinansiranja za zapošljavanje ovih žena, dodatno se marginalizuje ova kategorija stanovništva – ukazala je na pres-konferenciji koordinatorica Sigurne kuće u Banjoj Luci Amela Bašić-Tomić.

I pored tog poražavajućeg podatka, u Fondaciji se nadaju da će se situacija promijeniti i da će kompanije i institucije zaposliti bar po jednu ženu žrtvu nasilja u porodici, jer je postizanje ekonomske nezavisnosti najveća potreba koju imaju.

– Kampanja ‘Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja’ ima za cilj uključivanje javnog sektora, kao i privrednih i privatnih poslodavaca u zapošljavanju ovih žena – rekla je Amela Bašić-Tomić.

Ističe da su kampanju pokrenuli prošlog mjeseca u povodu 20 godina rada Udruženja Uružene žene i 10 godina rada Sigurne kuće da bi se predstavnici javnog i privatnog sektora uključili i pomogli žrtvama nasilja.

U prošloj godini je u Sigurnoj kući u Banjoj Luci boravilo 70 osoba, žena i djece, a oni u tom objektu mogu da borave šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatnih šest mjeseci ukoliko se za njih ne pronađe odgovarajuća izlazna strategija.

Kada su u pitanju osobe koje se javljaju na SOS telefon ovog udruženja, lani je bilo 1.225 poziva osoba koje su prijavile nasilje u porodici, što potvrđuje da je nasilje nad ženama predominantno, dok se u manjem procentu javljaju muškarci, mada i tada nasilje nad njima ne provode žene.

(Agencije)