Biznis 21.07.2016.

Nijedna kazna za neisplaćene plate u Srpskoj!

ČITANJE: 3 minute

Iako je izmjenama Krivičnog zakona RS od prije tri godine predviđeno da poslodavac koji radniku ne isplati pet plata ide u zatvor, do danas niko u Republici Srpskoj nije kažnjen po tom osnovu.

Stotine krivičnih prijava koje su radnici širom RS podnosili protiv nesavjesnih poslodavaca uglavnom su završile negdje u ladicama, a prema nezvaničnim informacijama, samo po jednoj na sudu u Doboju otpočeo je krivični proces, koji traje i danas. Radi se o prijavi sindikalne organizacije preduzeća “Trudbenik” iz Doboja, koja je podnesena protiv Pere Bukejlovića, direktora ovog preduzeća i bivšeg premijera RS.

“U čitavom ovom periodu ništa nije urađeno. Puno smo testirali taj zakon, međutim nema rezultata i ostao je mrtvo slovo na papiru. Nije nam jasno šta se desi s prijavom i gdje ona završi”, rekla je Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Naime, radnici u RS do sada su centrima javne bezbjednosti širom RS podnijeli više od stotinu krivičnih prijava protiv poslodavaca koji im duže od pet mjeseci nisu isplatili platu, a po svemu sudeći sve ostane na tome jer je, kako ističu mnogi sagovornici uključeni u cijeli proces, gotovo nemoguće dokazati namjeru da poslodac nije želio isplatiti platu.

Naime, u Krivičnom zakonu RS piše da će novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine biti kažnjen onaj poslodavac koji se svjesno ne pridržava propisa, te da će kaznom do pet godina biti kažnjen onaj koji neopravdano ne isplati pet plata, a utvrdi se da su za isplatu postojala sredstva.

“Prijavu podnosimo policiji. Obično im se dostave i dokazi o tome koliko plata nije isplaćeno itd., ali pitanje je koliko je zakon dobar. Šta znači to ukoliko je imao dovoljno sredstava ili svjesno neuplaćivanje. Pitanje je zašto nema sredstava, šta rade vlasnici ili direktori, gdje se odlijeva kapital itd.”, smatra Odžakovićeva.

Kao i nekoliko puta do sada, očekivanja radnika od ovog zakona pala su u vodu, a osim konstatovanja da je zakon mrtvo slovo na papiru, niko od nadležnih nema objašnjenje zašto je to tako i zašto se nešto što je zakonom propisano ne poštuje.

Javna je tajna da širom RS poslodavci radnicima ne isplaćuju po nekoliko plata, a takva situacija je čak i u nekim javnim preduzećima. Domovi zdravlja, bolnice itd. već godinama ne plaćaju doprinose, međutim niko ne želi to da sankcioniše, pa ni Poreska uprava RS, kojoj je to u najvećem interesu.

“Ne mogu dati precizan odgovor. Činjenica je da je zakon donesen prije nekoliko godina, a ne sprovodi se do kraja najvjerovatnije zato što je naš realni sektor u veoma teškoj situaciji”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

On kaže da se upravo zbog te loše i teške situacije u realnom sektoru zakon ne sprovodi, jer se razmišlja u pravcu da bi sankcionisanje izazvalo još teže stanje, otpuštanja, izlaske na ulicu i slično.

“Ovo je samo moje razmišljanje, tako da ograđujem se od svega toga jer ima ko bi time trebalo da se bavi i sprovodi sankcije”, rekao je ministar Savanović.

(Nezavisne)