Svijet 18.06.2024.

Nijemci izračunali: Hrvatska skuplja od Grčke i Španije

ČITANJE: 2 minute

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj iako je godišnji odmor u inostranstvu za njih u pravilu jeftiniji, i to osjetno. Bez obzira radi li se o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjetu restoranima ili noćenje u hotelu moraju platiti manje, a ponegdje i puno manje nego kod kuće, piše Deutsche Welle.

Kako je juče objavila Savezna kancelarija za statistiku u Visbadenu, troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španiji u prosjeku su 26% manji nego u Njemačkoj. U Grčkoj za noćenje u hotelu ili ručak u restoranu njemački turisti plaćaju 23% manje, a u Turskoj čak 41% manje nego u Njemačkoj.

U Hrvatskoj moraju platiti prosječno 18% manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku turisti iz te zemlje moraju platiti tokom turističkog boravka u Švajcarskoj ili na sjeveru Evrope. Hrvatska je, dakle, prema navodima njemačkih statističara, skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

Skupa Švajcarska

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još uvijek niže nego u Njemačkoj – za 5% u prosjeku. Najjeftinije se može ljetovati u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenje u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55% manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54% manje.

Cijene su niže i u nekim susjednim zemljama. U Francuskoj u prosjeku za dva posto, a u Austriji za tri posto. Još se manje mora izdvojiti za iste usluge u Poljskoj (19%) ili Češkoj (36%).

No za Nijemce je odmor u Skandinaviji skuplji nego kod kuće. U Danskoj za iste usluge moraju izdvojiti trećinu više novca, u Norveškoj 23%, a u Švedskoj dva posto više. Ubjedljivo najskuplje je u Švajcarskoj, gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49% posto više nego kod kuće.