Biznis 18.08.2016.

Nijemci na Balkanu traže dobavljače

ČITANJE: 2 minute

Firmama iz BiH otvara se šansa za poslovnu saradnju sa njemačkim partnerima koji na zapadnom Balkanu traže dobavljače iz srodnih proizvođačkih oblasti.

Njemački proizvođači prepoznali su vrijednost i potencijal firmi sa zapadnog Balkana. Tim povodom Predstavništvo njemačke privrede (AHK) i njemačka Savezna asocijacija za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME) pozvale su preduzeća iz BiH na jednodnevni poslovni forum “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama zapadnog Balkana”, koji će biti održan 19. oktobra u Pragu.

Cilj ove inicijative jeste da se izabrane kompanije iz baltičkih zemalja, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, koje se bave mašinogradnjom, metalopreradom, proizvodnjom komponenti za auto-industriju i preradom plastike i gume sastanu
sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za poslovne kontakte sa njihovim novim potencijalnim dobavljačima.

– Učešće na forumu je do sada potvrdilo 16 njemačkih firmi koje će pristigle prijave iz BiH analizirati i na razgovore pozvati one koji im budu interesantni. Ostale firme će moći voditi neformalne razgovore sa njemačkim nalogodavcima – navedeno je u pozivu.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je ova inicijativa još jedna dobra prilika za povezivanje privrednika i traženje novih poslovnih partnera, ali i za unapređenje postojeće poslovne saradnje.

– Naši privrednici će se na ovaj način upoznati sa izuzetno zahtjevnim njemačkim tržištem. Proizvođači će vidjeti da li mogu ispuniti njihove stroge zahtjeve, ali ujedno i jačati sopstvenu konkurentnost i kapacitete – naveo je Blagojević i dodao da je kompanijama iz BiH koje zadovolje stroge njemačke kriterijume to dobar pokazatelj da će biti uspješne ukoliko izađu na bilo koje tržište.

Firme iz BiH koje su zainteresovane za učešće na pomenutim poslovnim susretima mogu poslati prijavu na adresu Predstavništva njemačke privrede u BiH do 2. septembra, a kotizacija iznosi 295 evra. Troškove prevoza i smještaja učesnici foruma snose samostalno.

Preduzeća iz RS

Njemačka je i prošle godine iskazala interesovanje za pronalazak dobavljača sa područja zapadnog Balkana, a među 100 kompanija sa kojima bi privrednici iz ove zemlje rado sarađivali našlo se i 14 firmi sa područja BiH. Među njima su bile četiri firme iz RS, odnosno “Jelšingrad Livar” iz Banjaluke, “Metalna industrija Prijedor” iz Prijedora, “Mreža netvork” iz Dervente i firma “Topinoks” iz Prnjavora.

(Glas Srpske)