Svijet 03.07.2022.

Nijemci se spremaju za štednju energije: Kremlj zavrće gas?

ČITANJE: 3 minute

Zvaničnici pozivaju građane da štede energiju, posebno gas. Naime, u Njemačkoj vlada strah da bi Rusija mogla da iskoristi održavanje Sjevernog toka kako bi politički blokirala gas. Tada bi čekala hladna zima.

Predsjednik njemačke Savezne agencije za mreže Klaus Miler pribojava se potpunog izostanka ruskih isporuka gasa – i apeluje na građane da već sada štede energiju, piše DW.

Naime, uskoro počinju redovni godišnji radovi na održavanju gasovoda Sjeverni tok 1 koji direktno povezuje dvije zemlje. Tada gas ne teče, a radovi obično traju deset dana.

Ali, kako upozorava Miler, ovog puta bi to moglo da bude „dugotrajno političko održavanje“. U tom slučaju Njemačka mora „ozbiljno da razgovara o uštedama“, rekao je on, s obzirom da kroz dvanaest sedmica zvanično počinje grejna sezona.

U četvrtak je i ministar ekonomije Robert Habek upozorio da bi redovni radovi na Sjevernom toku (počinju 11. jula) mogli biti iskorišteni za političku igru, to jest da Kremlj i poslije radova neće isporučivati gas.

Kako je rekao Habek, snabdjevanje gasom za ljetnji period je obezbijeđeno, ali bi onda potom došli problemi.

Vlasti preporučuju agregate

Šef Agencije za mreže, koja je zadužena i za energetiku, poziva građane da što prije provjere svoje gasne kotlove i radijatore, da plate održavanje koje može da prištedi gas. Miler je pozvao majstore koji se time bave da se u narednom periodu koncentrišu na instalacije za grijejanje i toplu vodu.

Porodice bi, kaže Miler, „već sad trebalo da porazgovaraju o tome da li će na zimu u svakoj prostoriji održavati uobičajenu temperaturu, ili ponegdje može da bude i hladnije“.

Prema Milerovim riječima, država će preduzeti sve da privatna domaćinstva ili objekti poput bolnica ne ostanu bez gasa.

Vlada već sada preporučuje firmama da nabave agregate za struju, za slučaj da se zaoštri situacija sa gasom i dođe do nestanaka struje, saznaje tabloid Bild.

Hamburg: Topla voda samo ponekad?

Očigledno će i sami poslodavci vući poteze. Tako u Henkelu razmišljaju da što više ljudi ponovo upute da rade od kuće. „U kancelarijama bismo onda mogli da smanjimo temperaturu, dok naši zaposleni kod kuće mogu da se grijeju normalno“, rekao je Karsten Knobel, šef koncerna, za list Rajniše post.

Grad-pokrajina Hamburg već razmatra da, u slučaju nestašica gasa, ograniči potrošnju tople vode za domaćinstva. „U slučaju akutne nestašice, topla voda bi mogla da bude dostupna samo u određena doba dana“, rekao je senator za životnu sredinu Jens Kerstan za list Velt. Kako je dodao, u obzir dolazi i smanjenje grejne temperature za daljinsko grijejanje.

Omid Nuripur, šef stranke Zelenih, rekao je da Vlada mora da razmotri kako da rastereti građane pod udarom sve viših cijena energenata. „Treba očekivati da na jesen i zimu troškovi grijjanja značajno porastu“, dodao je Nuripur.

(N.S)

Oznake: gas, Kremlj, Njemačka