Vijesti 27.09.2018.

NIKAD MANJE UČENIKA Banjalučka škola “Borisav Stanković” slavi 40. rođendan

ČITANJE: 1 minuta

Osnovna škola “Borisav Stanković” u Lazarevu obilježava značajan jubilej- na današnji dan prije 40 godina počela je nastava u ovoj ustanovi, koju starije generacije Banjalučana i sada radije zovu “Ranko Šipka”.

Ova škola sagrađena je poslije velikog zemljotresa 1969. godine, jer je većina djece iz naselja Lazarevo ( Budžak) nastavu pohađala u tri smjene u obližnjoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

Nova škola, nazvana po narodnom heroju iz Drugog svetskog rata “Ranko Šipka” sagrađena je tako 1978. godine, kada je imala upisanog 1.301 učenika sa područja Budžaka 1,2,4 i naselja Česma i Delibašino Selo .

Po odluci izvršnog odbora Banjalučke opštine 10.12.1992. godine škola mijenja naziv i dobija ime po piscu Borisavu Stankoviću.

U školi ističu da su najponosniji na brojne uspijehe svojih đaka, ali najveći problem im je trend smanjenja broja učenika. U klupama tako danas sjedi duplo manje djece nego prije četiri decenije.

– Iz godine u godinu broj đaka se nažalost smanjuje, i po prvi put ove godine imamo manje od 700 učenika, odnosno 694 đaka. Upisali smo najmanje prvačića otkada postoji škola, u tri odjeljenja prvih razreda idu 74 učenika- zaključio je direktor Rade Krecelj.

OŠ „Borisav  Stanković“ u cijeloj Banjaluci pohađa najveći broj djece sa poteškoćama u razvoju zbog čega su i dobitnici priznanja “Šampioni inkluzije”, koje dodjeljuje UNICEF.

Imali i svoju televiziju

U januaru 1982. godine emitovana je prva emisija interne školske televizije. U deset učionica bili su postavljeni TV uređaji a program se emitovao iz školske medijateke.  Internu televiziju je opremilo preduzeće iz Banjaluke “Rudi Čajavec”. Interna televizija je emitovala snimljeni materijal sa drugih televizija ali i svoje priloge i intervjue sa nastavnicima i učenicima.

(Srpskainfo)