Vijesti 02.01.2021.

NIKO NE ŽELI BRIGU O MIGRANTIMA: Šatori u Lipi montirani, ali nije poznato kome će biti povjereni na upravljanje

ČITANJE: 1 minuta

Migranti koji se nalaze u kampu Lipa kod Bihaća još uvijek nemaju adekvatne uslove za boravak, a o šatorima koje su postavile Oružane snage Bosne i Hercegovine još uvijek nije odlučeno ko će brinuti.

Stotine migranata na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa “Lipa” i danas je odbilo hranu koju je obezbijedio Crveni krst Bihaća. Hranu odbijaju već drugi dan u znak protesta zbog uslova u kojim trenutno borave, pišu “Nezavisne”.

U razgovoru za Klix.ba Zlatan Kovačević, direktor organizacije SOS Bihać, je kazao da migranti na Lipi nemaju nikakvu organizovanu medicinsku zaštitu te da su oni juče doveli međunarodnog doktora kako bi pregledao one kojima je pomoć potrebna.

Dodao je da migranti protestuju jer žele bolje uslove, kabine za tuširanje i bolju hranu.

“Ja sam im to obećao, sve to mogu realizovati do četvrtka uz pomoć naših sponzora i saradnika, ali niko mi ne dozvoljava da mi to postavimo jer je ovo ingerencija IOM-a. Oni imaju zadatak, nisu ograničeni vremenom da završe taj kamp i ovdje niko osim IOM-a ne može ništa dovesti. Imamo sponzore, ali nemamo odobrenje”, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima niko ne želi brigu o njima, ali da organizacije kojima će se dati na upravljanje šatori nemaju mogućnosti da se brinu o njima.

“Ovo je prljava igra između dva nivoa vlasti, Unsko-sanskog kantona i FBiH, odnosno, države, a u sve je umješan i IOM. Ovdje Crveni krst USK i Bihać, kao i SOS Bihać, donose koliko mogu, ali šta kada potrošimo resurse?”, zaključuje Kovačević.

(Banjaluka.net)