Vijesti 02.02.2016.

NIKO NEĆE POSAO IZ SNOVA U KOMŠILUKU: Plata 1.600 evra na jednom od najljepših ostrva na svijetu

ČITANJE: 2 minute
posao hrvatska
U medicinskim krugovima u Hrvatskoj ovih dana kruži zanimljivo pismo dr Magdalene Nardelli-Kovačić, ljekarke s ostrva Mljeta. Ona poziva kolege da dođu da rade na, kako ga naziva, “jedno od 10 najljepših ostrva svijeta’. Tačnije, u Babino Polje.
-Svi moji dragi prijatelji, potrebna mi je vaša pomoć! Stekla sam pravo na odlazak u penziju i uputila sam zahtjev jer mislim da sam pošteno odradila svoj radni vijek u ordinaciji i na terenu- započinje pismo ova ljekarka.

Kako kaže, pravo je vrijeme da ubaci u nižu brzinu. Međutim, na konkurs za otvoreno radno mjesto niko se ne javlja.

-I zato mi treba vaša pomoć. Pošaljite vijest u eter (hrvatski, balkanski, evropski, svjetski…), na društvene mreže na kojima ste, u dijasporu. Povežite me s prijateljima novinarima kako bi informacija došla i do onog nekog ko bi volio da živi i radi na jednom od 10 najljepših ostrva na svijetu. Ja sam optimista i mislim da takav neko postoji u nekoj zabitoj ambulanti na kopnu ili pretrpanoj urbanoj ambulanti ili nekoj hitnoj pomoći – u Hrvatskoj ili susjednim zemljama, naše je samo da se potrudimo da informacija stigne do njega- piše Nardelli-Kovačić.

Ova ljekarka navodi kako bi plata ljekara koji se odluči na ovaj posao bila od 8 do 9 hiljada kuna (oko 1.000 evra), u zavisnosti od toga da li je početnik ili specijalista. Mora da ima položen državni ispit i vozačku dozvolu, a dežurstva će dogovarati s Zavodom za hitnu medicinu Dubrovnik, što mjesečno iznosi između 3 i 5 hiljada kuna (oko 600 evra), u zavisnosti od dana dežurstva.

Dok ne bude gotova adaptacija stana iznad ambulante u Babinom Polju, smještaj je osiguran u selu i plaća će ga DZ i Opština Mljet.

Odlasci na kopno, navodi ljekarka, neće biti problem jer je riječ o grupnoj praksi s ljekarom u Goveđarima, a postoji i mogućnost dobijanja specijalizacije iz porodične medicine.

Nardelli-Kovačić na Mljetu radi već 35 godina. Ni kada se ona zapošljavala, kaže, nito nije želio da radi toliko daleko od kopna. Čak 20 godina bila je jedina ljekarka na ostrvu, dok se nije osnovala ljekarska ekipa u Goveđarima.

(brodportal.hr)