Vijesti 28.03.2016.

Niko neće u obućare, krojače i keramičare

ČITANJE: 3 minute
obrazovanje
Plan upisa učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2016/17. godini u Republici Srpskoj trebalo bi da bude donesen što prije, a do tada bi trebalo postići konsenzus između želja učenika i njihovih roditelja, potreba privrede, prijedloga srednjih škola, te broja učenika koji završavaju osnovnu školu, konstatovano je danas na sastanku Komisije za kreiranje upisne politike učenika u prvi razred srednjih škola.

Bježe od fizičkog rada Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je nakon današnjeg sastanka Komisije da je trenutni prijedlog srednjih škola da se upiše 11.772 učenika, što je za 806 više nego što ove godine završava osnovnu školu.

-Prema ovom planu preko osamdeset odsto učenika bi trebalo da bude upisano u gimnazije i četvrti stepen stučne spreme, 19 odsto je plan da se upiše u treći stepen, iako je bio zaključak Vlade da se ove godine poveća upis učenika u treći stepen jer i zahtjevi privrede idu upravo ka tim strukama- rekao je Malešević.

On je naglasio da je problem u tome što roditelji ne žele da im djeca završavaju određene zanate koji su manje plaćeni, ali osiguravaju zaposlenje, a i koji zahtijevaju fizički rad, te tako niko neće u obućare, krojače, zavarivače, keramičare i slična zanimanja.

Upisni prag Prema njegovim riječima, problem oko kreiranja plana upisa učenika, i uopšte kreiranja upisne politike, usložnjava i to što lokalne zajednice insistiraju da na svom području imaju po nekoliko srednjih škola, te se dešava “otimanje djece” između škola u susjednim opštinama.

On je naglasio da su ove godine postignute vrlo male korekcije u pogledu upisne politike, te izrazio nadu da će se u što skorije vrijeme postići dogovor i donijeti konačni plan upisa učenika u prve razrede srednjih škola u školskoj 2016/17. godini.

Resorni ministar za narednu godinu najavljuje da će biti doneseni pravilnici koji će definisati upisni prag, u smislu da četvorogodišnju srednju školu mogu upisati samo učenici s određenim prosjekom koji ispunjavaju i druge uslove ili da se obustavi upis učenika u zanimanja koja su suficitarna na tržištu rada.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Banjalučke regije Kristina Mrđa istakla je da još ima prostora i vremena da se unesu izmjene u kreiranju upisne politike, ali i da se postigne dogovor oko ovogodišnjeg plana upisa. Veće učešće praktične nastave u obrazovanju Prema njenim riječima, problem smanjenja broja učenika, te “otimanja učenika između škola” prisutniji je u manjim sredinama, ali ne i u Banjaluci.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su tržištu rada potrebnije zanatlije odnosno sva mašinska i građevinska zanimanja.

-Konkretan je zahtjev da se poveća učešće praktične nastave u obrazovanju svih profila, a da se uspostavi bolja saradnja između privrede i škola- rekao je Trivić, ističući da je cilj takve mjere da se dobiju realna radna mjesta.

Komisiju za kreiranje upisne politike učenika u prvi razred srednjih škola čine predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstva zdravlja i zdravstvene zaštite, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Saveza opština i gradova, grada Banjaluka, Privredne komore, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za statistiku, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kao i predsjednici aktiva direktora srednjih škola.

(NN)