Magazin 02.09.2018.

NIKOLA KOLJA PEJAKOVIĆ: Banjaluka je meni svaki dan prestonica kulture

ČITANJE: 4 minute

Reditelj, scenarista, glumac, muzičar ili jednostavno rečeno Nikola Kolja Pejaković. Široj javnosti poznat po antologijskim sporednim ulogama u Mrtav ladan i Crnom Gruji. Čovjek o kojem najveća imena srpskog glumišta imaju samo najljepše riječi hvale, a skoro da nema poznate osobe iz svijeta kulture koja posjeti Banjaluku da ne spomene njegovo ime.

Nakon boravka u Beogradu, Nikola se vratio u Banjaluku i sve svoje znanje iskoristio da od Banjaluke zaista napravi ono za šta se kandidovala – evropsku prestonicu kulture. Svaka predstava u njegovoj režiji je rasprodana, a serija Meso koja je snimana u Banjaluci doživjela je regionalnu popularnost. Pored toga, Nikola je sada izdao album ,,4 prsta” koji je pokupio samo najbolje kritike. Zbog svega što je uradio za naš grad i novih projekata u koje je uključen, odlučili smo da popričamo sa njim i javnosti predočimo šta je to novo i šta može da očekuje u budućem periodu.

Za početak, dotakli smo se njegove karijere i projekata koji su u toku.

Banjaluka.net: Kada se rodila ideja za snimanje serije Meso i koliki je bio doprinos i pomoć grada, koji se kandidovao za evropsku prestonicu kulture za 2024.?

Nikola: Ne znam koja je tačno godina bila, a, takođe, ne znam da nam je i koliko grad pomogao. Meso je snimljeno zahvaljujući trudu Saše Hajdukovića i ekipe i parama od kredita koje podigla Brana Janković i tako preuzela veliki rizik i pokazala kako se to radi; potrebna je vjera i veliki napor. Pomoć institucija nije postojala, bar koliko ja znam.

Banjaluka.net: Najavljeno je i snimanje serije Kosti, koja će biti nastavak serije Meso u zajedničkoj produkciji RTS-a i Bosonoge. Možeš li nam par riječi o tom projektu, da li je od ranije postojala ta ideja da će se snimati nastavak i kada možemo da očekujemo premijeru?

Nikola: To je drugi dio trilogije o ovog gradu, Banjaluci, o ovom vremenu. Novi su karakteri, fabula, pričamo jednu drugu priču koja se dešava u našoj Banjaluci. Ne radi se, znači, o klasičnom nastavku, već o novoj priči, potpuno novom zapletu. Premijera serije je zakazana za 2020. godinu, na Radio Televiziji Srbije.

Banjaluka.net: Tu je i novi album koji si izdao ,,4 prsta“. Može li par riječi o tom albumu, pjesmama?

Nikola: To je, meni, vrlo važan album. Nekako je cjelovit, zaokružen, pun muzike. Takođe, Voja Aralica je pokazao svu raskoš svog producentskog i aranžerskog umijeća.

Banjaluka.net: Najavljen je i koncert u Beogradu i to je velika stvar. Da li se može očekivati i neki veći koncert u Banjaluci?

Nikola: Sigurno, ali ne znam kad i gdje.

Banjaluka.net: Na kojim projektima radiš što se tiče pozorišne scene u Banjaluci i šta bi to preporučio našoj publici?

Nikola: Uskoro počinjem rad na predstavi po tekstu Ive Brešana: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. Eto, kad završim, dođite, pogledajte…

Banjaluka.net: Bio si član žirija na proteklom Demofestu. Kakvi su tvoji utisci i šta misliš o takvim događajima, da li ih Banjaluka ima dovoljno?

Nikola: Kao i obično, bilo je sve vrlo dobro organizovano, dobra atmosfera i nekoliko mladih bendova koji obećavaju. Demofest je već institucija i treba ga podržati na sve načine.

Banjaluka.net: Kao što smo spomenuli, Banjaluka se kandidovala za evropsku prestonicu kulture za 2024. godinu. Misliš li da Banjaluka ima kapacitet za tako nešto i da li se situacija popravlja u odnosu na neki period lani?

Nikola: Ne znam, ne vidim neku drugačiju atmosferu… Ne razumijem se u te stvari, red politike, red lobiranja. Ja sam iz prozvodnje, meni je Banja Luka svaki dan prestonica kulture.

Banjaluka.net: Kakvo je tvoje mišljenje o trenutnoj kulturnoj situaciji u regionu i ima li nade da se nešto promjeni?

Nikola: Ko što sam već govorio, sličnim povodima, kultura je realna, stvarna slika duhovnog stanja jednog naroda, nacije. Realističan i detaljan odlivak duhovnog lica nacije. Tako da – to nam je što nam je.

Banjaluka.net: Činjenica je, kako si rekao u emisiji u jednoj emisiji, da je danas ,,in“ ono čega su se ljudi nekada stidjeli. Kako je do toga došlo?

Nikola: Prirodno… Svet polako klizi u sve veći grijeh, u sve veću naopakost. Svijet gmiže ka apokalipsi. Sve je to već predviđeno, rečeno. Zna se kako će se ova komendija završiti.

Banjaluka.net: I za kraj, u par riječi, neka tvoja poruka mladim ljudima u našem gradu, ali i regionu?

Nikola: Čitajte knjige.

(Aleksandar Stojanović, banjaluka.net)