Magazin 24.12.2015.

Nikola Kužet – #SLUŠAJDOMAĆE – TOP3

ČITANJE: 2 minute
nikola kuzet
Nikola Kužet je ekonomista, zaposlen u internacionalnoj kompaniji Saint-Gobain Rigips. Gitarista u bendu Shanghai Street Fight.

Nikola preporučuje:

1. Sopot – Zovi me

“Bend iz Banaluke koji je napravio najveći iskorak na široj sceni. Ulažu ogroman trud i jako su predani. Meni je „Zovi me“ njihova najbolja pjesma, mada imaju ih još mnogo koje bih rado preporučio.”

2. Tanker – Broken

“Metalci znaju zašto. Vjerovatno nešto najbolje što je Banjaluka dala u muzici u skorije vrijeme. Ipak, ograničeno samo na publiku koja voli žestok zvuk. Budućnost benda mi djeluje neizvjesno i to me pomalo plaši.”

3. Shanghai Street Fight – Sugar Daddy

“Bend u kojem sviram i za koji sam apsolutno ubjeđen da će biti “Next big thing” sa banjalučke muzičke scene. Prvi album je tek u pripremi, ali s obzirom da imam insajderski uvid u materijal mogu tvrditi da će biti nešto stvarno posebno. Biram prvi singl benda.”

Poruka publici:

Domaćoj publici poručujem da dolaze na svirke, plaćaju ulaznice i podrže scenu. Zatim, da cijene i vole ono što stvaraju domaći muzičari i bendovi. Kultura, odnosno umjetnost najbolje govori kakvi smo i šta smo. Pa ako vam se baš i ne sviđa, bolje nemamo. Kao i u sportu. Podrži svoje.

Poruka domaćim izvođačima:

Domaćim izvođačima poručujem da se ne plaše eksperimentisanja. Vrijedi pokušati nešto novo i drugačije. Poručujem im da pišu pjesme i stvaraju muziku i prestanu kopirati i ličiti jedni na druge.

Domaća scena:

Scena postoji, ali ne liči na scenu. Potrebno je puno više integracije, saradnje između bendova, više poštovanja, a manje sujete i malograđanštine. Potrebna je i podrška institucija jer dok se god uvozni izvođači plaćaju zlatom, a domaći kikirikijem neće biti kvalitetnog kulturnog proizvoda. Stvaranje muzike košta, snimanje muzike košta, izvođenje muzike košta, ali rezultat ostaje trajno kao kulturno naslijeđe ovog prostora i vremena.

(Banjaluka.net)