Vijesti 19.02.2016.

Nikola Špirić pod istragom Tužilaštva BiH

ČITANJE: 2 minute
spiric
Nikola Špirić je pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Iz te institucije zvanično potvrdili da je prije nekoliko dana otvoren predmet “Špirić” i da se provjeravaju medijski navodi da je bivši Predsjedavajući Savjeta ministara umješan u pranje novca. Špirić odgovara da se istrage ne boji.

-Sasvim je OK da se pokrene istraga i mislim da je vrijeme da se utvrdi činjenično stanje. Ja vjerujem u profesionalnost Tužilaštva i kakva god odluka bude, ja ću da je poštujem- rekao je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Jače od te informacije odjeknuli su navodi iz Saveza za promjene. Tvrde da je potpredsjednik SNSD-a prije tri dana od njihovih poslanika u Sarajevu tražio da ga zaštite od Tužilaštva.

-Gospodin Špirić je ušao u kabinet gdje su sjedili funkcioneri SDS-a. Žalio se kako sve ode dovraga, kako propada država. Ogavne stvari je pričao o svom partijskom šefu Miloradu Dodiku i onda je tu zatražio pomoć, i rekao da ide u Tužilaštvo BiH- kazala je Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u PD PS BiH.

SDS-ovci Špirića pozivaju da dokaže kako je od svoje plate stekao brojne nekretnine, uključujući i stan u Beču za koji kažu da vrijedi 380 hiljada evra. Špirić demantuje da je od njih bilo šta tražio.

-To je jedina adresa kojoj se ja nikada ne bih obratio za pomoć. Zašto bi mene neko štitio od Suda i Tužilaštva- pita se Špirić.

Tužilaštvo BiH provjerava medijske navode u kojima se tvrdi da su istražioci SIPE završili provjeru povezanih transakcija koje se dovode u vezu sa Špirićem. Navodno je u pitanju prebacivanje novca sa računa jedne banke iz BiH na račun jednog fizičkog lica u Austriji.

(ATV)

Oznake: Nikola Špirić