Vijesti 25.02.2016.

Nikolić ovlastio ministra odbrane da stavi vojsku u pripravnost

ČITANJE: 1 minuta
toma-nikolic
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ovlastio je ministra odbrane da u slučaju potrebe stavi Vojsku u punu pripravnost da bi mogla da zaštiti građane, državu i imovinu od svih bezbjednosnih izazova koji dolaze spolja, saopštio je ministar pravde Nikola Selaković.

Selaković je poslije sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije rekao da to odobrenje znači da ministar odbrane, u odsustvu predsjednika Republike, može da donese odluku o angažovanju vojske, ukoliko za to bude potrebe, odnosno ako policija sama ne bude mogla da održi red i mir.

– Državni organi, bezbjednosne službe imaće dovoljno vremena, prostora i kapaciteta da odgovore na svaki bezbjednosni izazov i zaštite državni poredak i građane- rekao je Selaković novinarima.

Savet za nacionalnu bezbjednost je na inicijativu Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti razmatrao mjere koje bi bile najadekvatniji odgovor Srbije na potencijalnu eskalaciju migrantske krize na balkanskoj ruti.

Sjednici su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, šef Bezbednosno-informativne agencije /BIA/ Aleksandar Đorđević, ministar pravde Nikola Selaković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković, te Dušan Vujović, koji do izbora novog ministra odbrane obavlja tu funkciju, i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Članovi Savjeta za nacionalnu bezbjednost su predsjednik Republike, predsjednik Vlade Srbije, ministri odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor BIA, rukovodilac vojne službe bezbjednosti u Ministarstvu odbrane i rukovodilac Vojno-obaveštajne službe u Ministarstvu odbrane.

(Agencije)