Vijesti 10.09.2015.

Nikolić poziva papu u Srbiju

ČITANJE: 1 minuta
nikolic-papa

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u petak, 11. septembra, putuje u zvaničnu posetu Svetoj stolici, tokom koje će imati razgovore u četiri oka sa papom Franjom i njegovim najbližim saradnicima.

Prema informacijama do kojih su došle Novosti, šef srpske države će poglavaru Rimokatoličke crkve prenijeti zahvalnost za stav Vatikana koji ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova i Metohije, i zatražiti pomoć za sprečavanje pokušaja Prištine da postane član Unesko.

Uticaj koji Vatikan ima u katoličkim zemljama veoma je značajan u borbi Srbije da očuva svoju kulturnu i vjersku baštinu na Kosovu.
Među temama razgovora naći će se kanonizacija hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. Vatikan je predložio da se o ovom pitanju osnuje mješovita komisija, u koju bi bili uključeni i predstavnici SPC, a koja bi trebalo da počne da radi krajem septembra. Očekuje se i da Nikolić ponovi poziv papi da posjeti Srbiju.

Tokom prve zvanične posjete Svetoj stolici, Nikolić će odlikovati papinog najbližeg saradnika Pjetra Parolina, koji obavlja funkciju državnog sekretara, Ordenom Republike Srbije na lenti, zbog zasluga na unapređenju bilateralnih odnosa, a posebno zato što Vatikan ne priznaje nezavisno Kosovo. Papa Franja ne može da bude lično odlikovan, zbog zavjeta skromnosti.

Nakon posjete Vatikanu, predsjednik Nikolić bi trebalo da se susretne i sa prvim čovjekom Italije Serđom Matarelom.

(Novosti.rs)